- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Прослава Дана Републике Српске први пут у Источном Сарајеву: Трачак наде да је суживот у БиХ могућ

© Tanjug / Тања ВаличДевојчица на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци.
Девојчица на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци. - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Нико на свету па ни Кристијан Шмит не може да некоме наметне дан рођења, па тако не може ни Српској да забрани да прослави датум када је настала а то је 9. јануара 1992. године. Чињеница да је постигнут компромис са Федерацијом и да су у отказани најављени протести на тај дан у Сарајеву је трачак наде за суживот у БиХ, каже Анђелко Козомара.
Република Српска ове године свој дан 9. јануар обележиће први пут у Источном Сарајеву уместо у Бањалуци као до сада, што је посебно извело из такта такозваног високог представника за БиХ Кристијана Шмита, који је дописом органима РС истакао да је тај празник одлуком Уставног суда БиХ проглашен нелегалним.

Отказани протести

Истовремено, у Сарајеву су најављене масовне демонстрације поводом одржавања Дана државности РС али је према речима политиколога из Бањалуке Анђелка Козоморе дошло до обрта после разговора Милорада Додика са министром полиције Федерације, који је резултирао отказивањем најављених протеста.
„Ово јесте један несигуран, мали корак али би требало да буде први значајнији у односима између два народа да се престане са омаловажавањем догађаја који су интересантни за други народ. Тако да се може напокон догодити да нови Савет Министара чак и усвоји оно што БиХ нема а то је закон о празницима и да се ту нађе мера и средина која би одговарала свим народима,“ сматра Козомара.
Он подсећа да договором Милорада Додика и „Осморке“ није довођено у питање обележавање Дана Републике Српске.
„Ове године је хајка на прославу дана РС нешто већа него иначе зато што је одлучено да се она одржи у Источном Сарајеву, дакле на рубу границе са Федерацијом, што је друга страна схватила као инат и неку врсту пркоса Срба према њима и зато су и хтели да протестују,“ напомиње Козомора.

Шмит у РС никога не занима

С друге стране, како каже Козомара, Републику Српску не занима став тзв. високог представника јер његов избор није потврђен у Уједињеним нацијама.
„Његове декрете и забране и његови ставови у РС никога не занимају тако да су они потпуно безвредни и то је само улагивање федералном Сарајеву да је као нешто учинио тиме што је упутио допис руководству РС да се 9. јануар не обележава као Дан Републике. То је јединствен случај у свету да неки суд, како год се он звао, одређује датум нечијег рођења. Република Српска је рођена 9. јануара 1992. године допало се то некоме или не, и нема разлога да се било ко у то меша јер нити то некога вређа, нити ствара било какву врсту проблема да би дигли толику хајку, претње и увреде на рачун Срба и уопште српског народа,“ каже Козомара.
Иначе, председник Републике Српске Милорад Додик председавао је првом седницом Одбора за прославу Дана Републике Српске када је усвојен и предлог програма прославе и формирана Радна група за припрему и реализацију прославе Дана Републике.
Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић с тим у вези поручио да Република Српска, упркос претњама и притисцима, никада неће одустати од својих Уставом загарантованих права.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
РЕГИОН
Додик: Славићемо Дан Републике, не занима нас да ли га подржавају туристи
Заставе Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
РЕГИОН
„Зелене беретке“ најавиле протест на дан обележавања Дана Републике Српске
РС - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
РЕГИОН
Централне манифестације у Бањалуци и Источном Сарајеву: Како ће Српска прославити Дан Републике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала