- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Била ми је част“: Црногорски министар објаснио зашто је присуствовао свечаности поводом Дана Српске

Пратите нас
Министар правде Црне Горе Марко Ковач изјавио је данас да је присуствовао свечаности поводом обележавања Дана Републике Српске у својству министра и да је позив добио од председника РС Милорада Додика.
„Поводом различитих медијских интерпретација у вези присуства свечаности поводом обележавања Дана Републике Српске, желим да појасним да сам позив од председника Милорада Додика добио у својству министра правде у Влади Црне Горе, те да сам у том својству и отишао“, рекао је он за подгорички Дан.
Ковач је нагласио да му је била част да после 25 година са колегом, црногорским министром финансија Александром Дамјановићем буде први функционер извршне власти који је присуствовао свечаности поводом обележавања наведеног празника, пренео је ЦдМ.
Ковач је подсетио да је Република Српска и формално призната Дејтонским споразумом, уз гаранције и сагласност међународне заједнице и да и данас егзистира у том облику, и да стога сматра да ничим није угрозио или довео у питање територијални интегритет БиХ нити нарушио пријатељске односе са црногорским суседима.
„Тачно је да ова посета није прошла уобичајену процедуру у виду усвајања платформе на седници Владе, као што је и тачно да је Уставни суд БиХ оспорио наведени датум за обележавање, али је такође, чињеница да се тај дан и даље од стране власти Републике Српске и становништва доживљава и третира као историјски догађај који треба и вреди обележити“, истакао је Ковач, пренео је Танјуг.
Из Владе Црне Горе раније су саопштили да нису разматрали посету и присуство Ковача и Дамјановића на свечаности у Бањалуци 8. јануара поводом обележавања Дана Републике Српске. Одлазећа министарка спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковића упутила је раније данас протестно писмо председнику црногорске Владе у техничком мандату Дритану Абазовићу, због присуства министара правде и финансија на Свечаној академији поводом Дана РС.
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
РЕГИОН
Бисера Турковић упутила протестно писмо Абазовићу
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
РЕГИОН
Додик поручио САД: Шта хоћете од нас – да се одрекнемо историје? Доста више!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала