- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Болсонаро у болници, Лула ипак на власти, Бразил подељен као никад

© AP Photo / Eraldo PeresПротестующие сторонники Болсонару и полиция внутри резиденции президента в Бразилии
Протестующие сторонники Болсонару и полиция внутри резиденции президента в Бразилии  - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Нереди у Бразилу који су кулминирали упадом следбеника бившег председника Болсонара у државне институције неће довести у питање опстанак новог председника Луле да Силве. Ипак то неће бити Лула каквог су прижељкивали многи Бразилци, а посебно антиглобалистички оријентисани људи широм света, сматра стручњак за Латинску Америку, др Рајко Петровић.
Неколико хиљада присталице бившег председника Бразила Жаира Болсонара упало је у зграду Председништва, Националног конгреса и Врховног суда у Бразилији, престоници Бразила, у знак протеста против изборне победе Луле де Силве који је положио заклетву 1. јануара. Позивали су на војну интервенцију и склањање левичара Да Силве са места председника, на које је дошао после изборне победе у октобру прошле године извојеване у другом кругу, тесном већином. Освојио је 50.9 одсто гласова док је дотадашњи председник Болсонаро добио 49,1 одсто.

Лула наредио, али поларизација остаје

Полиција је интервенисала, ухапшено је најмање 400 људи које је председник Луиз Инасио Лула да Силва назвао варварима, фашистима и фанатицима. Болсонаро, који није поштовао протокол и није на инаугурацији предао ленту новом председнику, на ова дешавања је гледао са безбедне удаљености, из Сједињених Америчких Држава, да би данас био и хоспитализован.
Петровић подсећа да се бразилски Трамп, како називају Болсонара, уз кога стоји крупан капитал, присталицама обратио видео-поруком и позвао на, како је рекао, врсту пасивне демократске побуне.
„Полиција је интервенисала на наредбу Луле да Силве, али то свакако неће смирити једну велику тензију, велику поларизацију унутар бразилског друштва које је више него икада подељено на болсонаристе и лулисте и нема никакве сумње да је све што се дешава и што ће се дешавати у Бразилу више него везано за шири латиноамерички контекст. А он подразумева то да смо донедавно имали да је први пут у историји у пет латиноамеричких земаља на власт дошла левица, традиционално антивашингтонски расположена – у Мексику, Перуу, Колумбији, Аргентини и Бразилу“, каже Петровић у емисији Спутњик интервјуу.

Сукоба ће тек бити

По оцени нашег саговорника, сукоба ће тек бити и да ли ће они бити физички, по његовом мишљењу и није толико важно колико то што половина Бразилаца види Лулу да Силву као неког ко их угрожава, ко ће угрозити економију, пошто је Болсонаро успео да заузда инфлацију али и да обезбеди неку врсту економске стабилности Бразила.
Очигледно је, истиче он, да одређеним центрима моћи и унутар Бразила, али и споља, не одговара актуелна власт у Бразилу и јако су интересантне поруке које могу да се чују из неких међународних центара поводом најновијих дешавања.

„Бајденова вашингтонска администрација је осудила то што се дешава и апеловала на заштиту демократије и мира у Бразилу. Исто то је урадио лично и Емануел Макрон, председник Француске који је подржао Лулу у тим превирањима, што нам говори да спољна политика Бразила можда и неће бити тако изразито про-БРИКС оријентисана као што су се многи људи надали пре избора“, оцена је стручњака за Латинску Америку.

Симптоматичне поруке Запада

По његовом мишљењу, симптоматичне су те поруке подршке које добија из западних центара моћи, као што је било симптоматично пред други круг председничких избора у Француској да је Лула Макрону пожелео да победи.
Уз то напомиње да је већ познато да ће Лула прву посету уприличити САД, а потом Кини која је тренутно највећи и увозни и извозни партнер Бразила, а затим Португалији као гласноговорнику ЕУ.
„Болсонаро је пaк био последњи светски државник који је посетио Русију и председника Владимира Путина лично пре почетка сукоба у Украјини. Потписао је тада низ споразума и претрпео огромне притиске дела и политичког и војног естаблишмента у Бразилу да уведе санкције Русији, али то није учинио. Чак је средином 2022. поручивао да ће Бразил наставити да јача сарадњу са Русијом на пољу енергетике и прехрамбене производње и мислим да треба бити јако опрезан у тумачењу будуће спољне политике Луле да Силве. Мислим да она неће бити лево оријентисана као што је то некада било“,

Неће увести санкције Русији

На питање да ли ће се толико одмаћи од Болсонарове политике да ће увести и снакције Русији, он је ипак мишљења да неће и објашњава зашто.

„Латинска Америка је и даље простор на коме не постоји ниједна земља која је увела санкције Русији. То је постала и ствар престижа и ако би то урадио Бразил би изгубио репутацију међу бројним земљама посебно што је сада број земаља које су левичарске далеко већи него икада у прошлости“, објашњава Петровић.

Уз то, Бразилу су, како истиче, потребни руски енергенти.

Кондор више не лети

По његовом мишљењу за Америку је било изненађење и прст у око то што ниједна држава Латинске Америке, коју сматрају за своје задње двориште није увела санкције Русији. Он сматра да ће тако и остати и да санкције неће ни уводити.
„Живимо у времену када брутални амерички насртаји на независност и слободу латиноамеричких народа попут оних током операције Кондор нису могуће. Латиноамериканци су много самосвеснији у том погледу, много политички мобилизованији и сад имају други фактор на који доста могу да се ослоне, а то је снажно кинеско економско присуство у тим земљама“, јасан је наш саговорник.
Петровић на крају закључује да положај Луле да Силве овим нередима, из којих год центара моћи били подржани, неће бити доведен у питање.
Протесты сторонников Болсонару в Бразилии  - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Хаос у Бразилу у сликама: Упад у Конгрес, Председништво и Врховни суд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала