Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова мисија из САД: Америка „чува образ“ Србији тако што јој вређа здрав разум

© AP Photo / Darko VojinovicЗаставе Србије, ЕУ и Америке
Заставе Србије, ЕУ и Америке - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Основна поставка САД је потпуна војна контрола над Балканом уз консолидацију отцепљења Косова и Метохије од Србије, каже за Спутњик бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић поводом посете вишег саветника Стејт департмента Дерека Шолеа Северној Македонији и Србији од 11. до 13. јануара.
После посете Македонији, Шоле путује у Приштину где ће са представницима привремених институција и цивилног друштва „разговарати о напорима САД да помогну унапређењу евроатлантских интеграција“, укључујући и оне „кроз дијалог уз подршку ЕУ за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, усредсређених на међусобно признавање“.
Амерички дипломата ће 12. јануара боравити у Београду где ће са руководством Србије разговарати о „енергетској безбедности, регионалној економској интеграцији и напретку ка циљу Србије у погледу приступања ЕУ“.
„Он ће такође разговарати о улози Србије у јачању регионалног мира и безбедности и њеном континуираном ангажовању у дијалогу који води ЕУ у циљу нормализације односа са Косовом“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Вређање здравог разума – Американци чувају образ Србије

Американци траже да Србија призна независност Косова и у том смислу ништа се није изменило „од Трампа до Бајдена“ и ништа се неће променити, додаје Јовановић.
„Мењају се можда неки тактички потези, траже се могућности да се тобоже сачува образ Србији и Владе Србије, али никако на уштрб њихове стратегије. Њихова стратегија је доминација на Балкану што значи консолидација отцепљења Косова и Метохије од Србије, притисак на Србију да призна отцепљење и да призна да Косово може да буде чланица међународних организација, не само у УН.“
Међутим, ту је реч само о форми и Американци ће наводно водити рачуна да „сачувају образ Србији“ тако што нећемо „изричито формално и писмено признати независност Косова“ већ кроз процес „нормализације односа Србије и Косова“, што је „вређање здравог разума“.
Формални циљ Американаца на Балкану је учлањење Србије и Босне и Херцеговине у НАТО не би ли тако обезбедили своје преговарачке позиције кад једног дана седну за преговарачки сто са Русијом, истиче Јовановић.

Нема мира на Балкану без Резолуције 1244

У овим условима, за Србију је једина исправна досадашња принципијелна позиција да се питање Косова и Метохије може решити једино уз пуно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности и српског устава, сматра Јовановић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција књиге "Агресија САД и НАТО на Југославију"
Промоција  књиге Агресија САД и НАТО на Југославију  - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Промоција књиге "Агресија САД и НАТО на Југославију"
„Нема решења које је одрживо и праведно и које обезбеђује мир на Балкану, а тиме и у Европи које би било прихваћено кршењем резолуције 1244, међународног права и уставног поретка једне суверене, старе европске државе. Углавном, све то зависи само од Америке, не од Европе која нема своју улогу и одрекла свог идентитета и своје аутономије“.
А глобална ситуација је таква да су Сједињене Америчке Државе прва сила у Европи још од Другог светског рата, с тим што се од пада Берлинског зида осећа једна офанзивнија дипломатска и политичка офанзива САД на европском континенту, подсећа Јовановић.

Блага форма јачег америчког притиска

Зато Јовановић посету америчке делегације види као благу форму јачег притиска на Србију него што је био до сада.
„Форма ће бити блага, али суштина ће бити још оштрија у смислу притисака на Србију да прихвати оно што су декларисани циљеви САД, а то је тзв. узајамно признање. Јер све што они раде, све што саветују или како они то кажу што 'охрабрују', они само диктирају. Како ће свој диктат да запакују само то може бити питање, а не да ли ће од онога што знамо да је њихова политика одступити. Ми на то можемо и морамо реаговати једино принципијелним истрајавањем на принципијелним позицијама на Резолуцији 1244, на међународном праву и на сопственом уставу“.
У осталом, и председник Вучић је пре неколико дана рекао да се не стидимо свог устава и да ћемо га се држати, јер ништа боље од њега и немамо, подсећа Јовановић.
Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
СРБИЈА
Ђурић: Албанци на КиМ немају бланко подршку САД, то је Куртијева заблуда
Заставе Србије и Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
СРБИЈА
Саветник Стејт департмента стиже на Балкан: Објављен план
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала