- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војник у зони специјалне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Столтенберг: Могућа испорука тешких тенкова Кијеву; Жестоке борбе у центру Соледара

Пратите нас
У току је 320. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Владимир Зеленски је саопштио да су у току припреме за пребацивање додатнх снага под Соледар и Бахмут, где су у току жестоке борбе. Немачка грозничаво тражи оклопна возила „Мардер“ за слање у Кијев, пише „Шпигел“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:18 09.01.2023
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да током 2023. године не очекује смањење помоћи Кијеву.
Према његовим речима, Конгрес је одобрио 45 милијарди долара помоћи Украјини. Званичник је додао да Бела кућа има ресурсе за подршку Украјини током целе или скоро целе 2023. године.
21:38 09.01.2023
21:36 09.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској области.
19:18 09.01.2023
УН настављају да раде на уклањању препрека извозу руске хране и ђубрива, изјавио је на брифингу портпарол генералног секретара те организације Стефан Дижарик.
„Шефица УНЦТАД Ребека Гринспан и генерални секретар УН фокусирани су на покушаје да уклоне препреке за извоз руске хране и ђубрива који нису под санкцијама. Стално покушавамо да постигнемо напредак“, рекао је Дижарик.
18:56 09.01.2023
Оружане снаге Русије покренуле су „снажан јуриш“ на Соледар, изјавила је заменица министра одбране Украјине Ана Маљар, преноси РТ.
Према њеним речима, руска војска се прегруписала и променила тактику. Она је навела да је ангажовано много јуришних група, „формираних из најбољих резерви“ групе „Вагнер“.
Према њеним речима, много се користи артиљерија, вишецевни ракетни бацачи и минобацачи.
„У овом тренутку се воде жестоке борбе“, истакла је она.
18:46 09.01.2023
У Очакову у Николајевској области Украјине погођено је складиште муниције.
Експлозија се чула у Николајеву у Херсону, јављају медији.
17:17 09.01.2023
Амерички систем Патриот у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински амбасадор: Оружје које се испоручује Кијеву ─ релативно старо
16:43 09.01.2023
Бивши командант америчких снага у Европи Бен Хоџис сматра да ће крајем августа украјинске трупе заузети Крим, пише украјински портал „Страна“ позивајући се на Хоџисов твит.
„Време је на страни Украјине. Немају кадровских проблема, а логистичка ситуација се поправља сваке недеље. Ниједан руски војник не жели да буде тамо, а санкције функционишу. Украјина ће ослободити Крим до краја августа“, истакао је Хоџис.
16:15 09.01.2023
У Лавовској области уведене су хаваријске рестрикције струје, саопштила је компанија „Лавовобленерго“.
„Данас су по налогу диспечера ‘Укренерго’ уведена хаваријска искључења у Лавовској области... упркос значајном захлађењу у источним областима и прекорачењу потрошње електричне енергије преко утврђене границе“, наводи се у саопштењу компаније.
У компанији су додали да су рестрикције уведене јер је потрошња електричне енергије у Украјини повећана због нижих температура и повећане потрошње струје у индустрији и бизнису са почетком радне недеље.
16:08 09.01.2023
Лондон планира да пошаље Кијеву тенкове „Челенџер 2“
Британске власти разматрају могућност да Украјини пошаљу британске тенкове „Челенџер 2“, саопштила је телевизија „Скај њуз“.

„Извор са Запада је изјавио да већ неколико недеља трају дискусије на тему предаје одређене количине тенкова ‘Челенџер 2’ украјинској војсци“, преноси телевизија.

Према речима другог извора, постоји вероватноћа да ће Лондон послати Украјини десет тенкова. Он је истакао да ова војна помоћ неће бити одлучујући фактор, али ће бити значајна, јер ће у том случају Велика Британија бити прва земља која је Кијеву послала модерне тенкове западне производње.
Телевизија истиче да ће украјински војници морати да прођу обуку за коришћење ових тенкова.
Раније је Министарство одбране Велике Британије саопштило да је Украјини испоручило 200 оклопних возила, укључујући оклопне транспортере ФВ4333 „Стормер“, који су опремљени ПВО системима „Старстрејк“, као и противтенковским наоружањем, противавионским ракетама, панцирима, кацигама, лековима и зимском опремом.
Наредни састанак западних земаља, на коме ће се одлучивати о војној помоћи Украјини, одржаће се 20. јануара.
15:26 09.01.2023
Пољска формира нову дивизију на граници са Белорусијом и Русијом
Пољска формира нову дивизију на источној граници са Белорусијом и Калињинградском области Русије, саопштили су у Министарству одбране Пољске.
Истакли су да ће формирање дивизије омогућити да се припреми ефикаснија одбрана у случају напада, као и да ће дивизија добити најновију опрему.
Дивизија, која се састоји од четири бригаде, биће стационирана на територији Подласког војводства на североистоку Пољске. Дивизија ће бити наоружана америчким тенковима „Абрамс“ и јужнокорејским тенковима К-2. У њеном саставу ће бити артиљеријска бригада наоружана самоходним хаубицама „Краб“, које производи Пољска и К-9 из Јужне Кореје, као и беспилотним системима за обавештавање.
15:25 09.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској и Кировоградској области Украјине, следи из онлајн карт украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
13:25 09.01.2023
Жестоке борбе у центру Соледара
Борци групе „Вагнер“ боре се за зграду градске администрације Соледара, саопштило је руководилац групе, бизнисмен Евгеније Пригожин.
„...Војници "Вагнера" се жестоко боре за зграду градске управе“, рекао је Пригожин, преноси његова прес-служба.
12:54 09.01.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Руска војска је гађала живу силу и технику украјинске војске у подручју Купјанска, уништена је диверзантска група;
- Руски ловци оборили су украјинске авионе Су-25 и МиГ-29, као и хеликоптер Ми-8. Од почетка специјалне операције уништено је 200 украјинских хеликоптера;
- У последња 24 часа ликвидирано је више од 40 украјинских војника јужно од Доњецка, као и више од 60 у подручју Красног лимана;
- Руска војска наставља офанзиву у подручју Доњецка, где је ликвидирано више од 80 украјинских војника. Руска артиљерија је активна на целом фронту;
- Три украјинска складишта оружја уништена су у ДНР и Харковској области;
- Два артиљеријска система Краб, пољске производње, уништена су у ДНР и Запорошкој области.
12:08 09.01.2023
Столтенберг: Могућа испорука тешких тенкова Кијеву
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг не искључује могућност испорука тешких тенкова Украјини.
„Не, не искључујем. Али ни не могу ништа ни да обећам“, рекао је Столтенберг у интервјуу за лист „Свенска дагбладет“ одговарајући на питање да ли искључује могућност да би Кијеву могли бити послати, на пример, амерички „абрамси“ и немачки „леопарди“.
Према његовим речима, сукоб у Украјини може бити дуг, а пут до мира за Украјинце је повећање испорука оружја.
„Највероватније ће се овај рат завршити за преговарачким столом. Оно што Украјинци могу да постигну зависи од односа снага на терену. Ако желимо да Украјина остане независна, онда морамо да наставимо да је подржавамо оружјем“, истакао је Столтенберг.
Генерални секретар Алијансе је такође напоменуо да је НАТО испоручио украјинској војсци више наоружања него што се могло замислити и да ће сада Оружане снаге Украјине добити америчке ПВО системе „патриот“.
„Ми смо у сталном дијалогу о томе какво ће наоружање добити. Сада ће, на пример, добити (немачка) борбена возила пешадије ‘мардер’. Међутим, не желим да спекулишем о томе који ће од савремених система бити следећи (у испоруци)“, закључио је он.
11:34 09.01.2023
Европа и НАТО су упумпали десетине милијарди долара у Украјину кроз испоруке оружја, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Нема смисла говорити само о одлуци Француске. Знамо да су колективна Европа, Северноатлантска алијанса и Сједињене Америчке Државе већ упумпале десетине милијарди долара у Украјину испорукама оружја“, прокоментарисао је Песков француске испоруке оружја.
Раније је француски председник Емануел Макрон у разговору са Владимиром Зеленским рекао да ће Париз испоручити Украјини оклопна возила и тенкове на точковима AMX-10RC.
10:38 09.01.2023
10:31 09.01.2023
Број избеглица које су стигле у Руску Федерацију са територија Украјине и Донбаса премашио је 5,1 милион људи, међу којима су 728.000 деце.
10:16 09.01.2023
10:03 09.01.2023
Пољска ће послати Украјини симболично мали број "Леопарда"
Пољске власти разматрају пребацивање симболично малог броја тенкова "Леопард" у Украјину у сарадњи са другим западним земљама, изјавио је представник Канцеларије пољског председника, задужен за међународна питања, Јакуб Кумоч, коментаришући медијске извештаје о плановима Варшаве да ове тенкове преда Кијеву.
„Случај је у разматрању“, рекао је он за радио Зет, истичући да се „разговара о предлогу да Пољска учествује у одређеној коалицији земаља које имају Леопарде“.
Кумоч је назвао "апсолутном дезинформацијом" приче о "великом броју Леопарда" који ће се испоручити.
Према његовим речима, „реч је о симболичној подршци и учешћу у коалицији неколико земаља. Рећи да ће Пољска предати неколико десетина или стотина тенкова је апсурдно, стварање алтернативне реалности“, нагласио је представник канцеларије пољског лидера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала