Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: За Србију постоје три црвене линије за ситуацију на КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Будимпешти да за Србију постоје три црвене линије када је у питању ситуција на Косову и Метохији.
"Прво све потписано мора да се спроведе, друго ми не можемо да признамо независност КиМ и да се сложимо да Косово уђе у УН, јер нисмо обавили никакав политички разговор о суштини проблема о нашим међусобним односима. Нисмо водили дијалог како политички да се дође до решења, а сада неко жели да наметне да Србија мора нешто да уради, да призна Косово да би ушла у ЕУ", одговорио је Дачић на питање Танјуга шта су наредни кораци Србије након одлуке Кфора.
Као трећу црвену линију Дачић је истакао безбедност Срба на КиМ.
"Ако неће КФОР и косовска полиција да их заштити, немојте да нас доводите до тога да мора српска полиција и војска то да обезбеђује на КиМ. То је нешто што не бисмо желели. Ми желимо мир и спровођење међународних споразума", рекао је Дачић.
Он је додао да не може да прихвати да када разговара са министрима спољних послова других земаља они траже да се Србија изјасни по питању Украјине и увођења санкција Русији, а не желе да причају о решењу косовског питања.
"Ко има морално право да од Србије тражи да се одрекне свог територијалног интегритета, а да не покаже минимунм разумевања за наше проблеме. Ајде да видимо како би се било која земља понашала",рекао је он.
Како је подвукао, ту принципи не постоје већ само интереси великих сила.
"Интерес Србије је да се сачува мир и дође до прихватљивог решења за Србе и Албанце на КиМ", рекао је Дачић.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СРБИЈА
Сијарто: Мађарска ће гласати против чланства Косова у европским телима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала