- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Нећу устукнути од обележавања Дана Републике Српске упркос претњама

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Република Српска несумњива је чињеница, изјавио је данас у Брчком председник Републике Српске Милорад Додик и поручио да 9. јануар треба да се поштује и слави без обзира на претње какве је добио данас.
Додик је на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, који се у Брчком традиционално слави 10. јануара, поручио да неће устукнути и да се, како је казао, „ми нећемо повући“.
Истакао је да Српска није земља из ината већ народна, слободна и загледана у будућност, али свесна себе и своје историје. Казао је да су Срби у Брчком за Српску једнаки свим грађанима Републике Српске и најавио велике пројекте као што је изградња траса ауто-пута на овом подручју које је Српска спремна да финансира, као и на изградњу гасовода који би обезбедио јефтин енергент.
Додик је поручио да представници Српске говоре у име народа који их је изабрао на демократским изборима и који се на референдуму изјаснио да је 9. јануар Дан Републике Српске и истакао да му је то важније од саопштења фрустрираног америчког амбасадора или невладиних организација из Федерације БиХ.
Додик је рекао да ни у једној озбиљној земљи амбасадор нема неку важност, осим да представља своју државу, али да само у оваквом хаосу, какав је БиХ, поједини страни амбасадори прибаве себи неки значај.
„Шта је важно шта каже један амбасадор? Он ту представља своју земљу, није ту да уређује нашу заједницу“, рекао је Додик новинарима у Брчком.
Он је казао да га не интересују никакве кривичне пријаве због обележавања овог републичког празника, јер су му важнији успеси које остварује Српска, која је за разлику од ФБиХ формирала институције, усвојила буџет и планира да даље решава питања изградње ауто-путева, гасовода и болница.
„Важнији су успеси које ми остварујемо него да ли ће неки тамо из сујете или мржње нешто учинити. Нека раде шта хоће. Они сматрају да се то нама треба забранити и у томе је проблем, ја њима ништа не забрањујем“, рекао је Додик, пренео је Танјуг.
Он је нагласио да Република Српска 31. рођендан прославља стабилна, мирна, безбедносно сигурна, упркос глобалној кризи изазваној пандемијом вируса корона и сукобом у Украјини.
„Република Српска је остала стабилна, сређена, без видљивих могућности да буде угрожена. Остаје сигурна што се тиче снабдевања електричном енергијом, а делимо судбину региона када је реч о другим енергентима“, навео је Додик.
Истакао је да је политика Републике Српске очување радних места, којих је сада највише од када је формирана, а најмање је незапослених, због чега се може рећи да остварује добре успехе у околностима које нимало нису наклоњене.

„У Брчком традиционално обележавамо Дан Републике Српске, желимо да захвалимо нашим људима у Брчко дистрикту који упорно раде на очувању и добрим односима између Републике Српске и дистрикта. Прихватамо чињеницу да постоји Брчко дистрикт, али је исто тако незаобилазна чињеница да овде живи српски народ, држављани Српске који имају право на идентификацију са Републиком и нашим националним вредностима. Из тог разлога смо овде“, навео је Додик.

Додик је рекао да Српска поштује жртве које су дали људи са овог подручја за слободу Републике Српске и подсетио да је Брчко био интегрисани део Српске, док административним решењем овај простор није постао дистрикт.
„Брчко дистрикт као заједница три конститутивна народа функционише и Република Српска је по арбитражној одлуци сувласник дистрикта у смислу политичких и других аранжмана и то заједно са ФБиХ у омеру 50:50. Све то говори да имамо овде легитимна права и задовољан сам чињеницом да наши људи овде доприносе укупној сарадњи и стабилности“, казао је председник Српске, пренела је Срна.
Нагласио је да Република Српска није формирана да би некога иритирала, да је годинама након рата обележавала Дан Републике и да постоје чак изјаве важних бошњачких функционера да је то у реду.
„А, онда је политички аранжман, који је смуван у Сарајеву, довео до тога да се направи нешто што је непримерено да неки суд одређује народу његову историју. То се још нигде није десило па неће ни овде. Настављамо да обележавамо овај празник“, закључио је Додик.
Обележавање дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
РЕГИОН
Српска прославила Дан Републике: „Ход части“ у Бањалуци, свечани дефиле у Источном Сарајеву /видео/
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
РЕГИОН
Додик поручио САД: Шта хоћете од нас – да се одрекнемо историје? Доста више!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала