- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Српска прославила Дан Републике: „Ход части“ у Бањалуци, свечани дефиле у Источном Сарајеву /видео/

© AP Photo / Radivoje PavicicОбележавање дана Републике Српске у Бањалуци
Обележавање дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Република Српска низом манифестација прославља Дан Републике — 9. јануар и 31 годину постојања. „Ход части“ одржан је у Бањалуци, а свечани дефиле први пут је одржан у Источном Сарајеву. Концерт Полицијског оркестра Српске поводом Дана Републике уз ватромет такође је одржан у Источном Сарајеву.
Поводом празника и славе Светог Стефана, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци архијерејску литургију служио је епископ бањалучки Јефрем.
Изасланик патријарха српског, епископ Сава, пренео је верницима у Храму благослов патријарха Порфирија и његове молитве и жеље за успех и напредак српског народа и свих који живе у Републици Српској.

„Сведочећи веру у Господа не можемо другачије него да живимо са том вером, а сведочећи веру значи живети у миру и слози. Када чувамо јединство као зеницу ока, најдрагоценији дар који морамо очувати, онда знамо да смо прави и истински хришћани и сведоци вере Христове“, рекао је епископ Сава.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да из патријарх Порфирије из оправданих разлога данас није служио литургију у Бањалуци, како је то раније било најављено.
Литургији су присуствовали српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Положени венци на „Малом Зејтинлику“ у Сокоцу

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу „Мали зејтинлик“ у Сокоцу почело је обележавање 9. јануара - Дана Републике Српске.
Након помена, које је служило локално свештенство, положени су венци на спомен обележје.
Председник Републике Српске Милорад Додик, рекао је у Сокоцу, да је 9. јануара 1992. године донесена одлука о формирању Републике, а 28. фебруара је донесен Устав Републике.
Истакао је да некима смета година када се то десило, а то је пре оружаних сукоба.
Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана и председавајуће Председништва БиХ Бошко Томић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске Синиша Каран и Саво Минић, министри у Влади Србије Никола Селаковић, Даница Грујичић и Ивица Дачић.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је у име Републике Србије Дан Републике Српске.
Дачић је истакао да је Република Српска Уставом загарантована и међународним актима и то никакве везе нема са питањем суверенитета или територијалног интегритета БиХ и одлукама разних судова.
© Фото : Спутњику уступила РТРСОбележавање дана републике Српске
Обележавање дана републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Обележавање дана републике Српске
Дачић је нагласио да је дошао да пошаље поруку мира и добросуседских односа, а не да би се расправљало о било каквим сукобима, којих је, како је рекао, нажалост било доста у нашој историји.
''БиХ може да опстане само ако је држава равноправних народа и равноправних ентитета'', рекао је Дачић.
Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренеле их на подручје општине Соколац, где је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске.

„Ход части“ у Бањалуци

У „Ходу части“ учествовали су чланови породица погинулих бораца, демобилисани борци, ратни војни инвалиди, чланови удружења ампутираца, борачка удружења, припадници комуналне полиције, градске цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне спасилачке јединице.
Носећи фотографије чланова породице који су живот дали за Српску, „Ход части“ се кретао од Градске управе до Трга Крајина.
© AP Photo / Radivoje PavicicДефиле поводом обележавања дана републике Српске
Дефиле поводом обележавања дана републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Дефиле поводом обележавања дана републике Српске
На свечаном дефилеу у Источном Сарајеву учествовало је 2.500 припадника МУП-а и развијена је велика застава Републике Српске.
Развијена застава Републике Српске у Источном Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Развијена застава Републике Српске дуга 527 метара /видео/
Повицима "живела Србија, Република Српска и српски народ", председник Српске Милорад Додик завршио је обраћање учесницима свечаног дефилеа, који је ове године први пут организован ван Бањалуке, у Источном Сарајеву и поручио да без Републике Српске нема слободе, ни развоја, ни, како је казао, нашег опстанка на овим просторима.
Додик је присутне на почетку обраћања поздравио с "Помоз Бог јунаци" и поручио: "Ово је Република Српска, република мира, окупљања, република слободе, која је спремна да брани своју слободу и да ужива у тој слободи".
Он је нагласио да је Република Српска држава мира.
На Тргу Републике Србије, такође у Источном Новом Сарајеву, уприличен је ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.
У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци изведена је представа „Желим да живим“ Националног драмског позоришта Русије, Александрински театар из Санкт Петербурга.
Прослава Дана Републике Српке обележена је и у осталим локалним заједницама.
Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.
Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа, наводи РТРС.
Свечани дефиле поводом Дана републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
РЕГИОН
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске /видео/
Свечана академија поводом Дана Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
РЕГИОН
Додик: Нека живи Србија и Република Српска /видео/
Девојчица на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци. - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
РЕГИОН
Прослава Дана Републике Српске први пут у Источном Сарајеву: Трачак наде да је суживот у БиХ могућ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала