- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак од најближих тражи исто што и од себе – у супротном следи „експлозија“

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
После првог сета у финалу Аделејда, Новак Ђоковић плануо је ка свом боксу вичући на некога да напусти трибине. Са места су се повукли Едуардо и Елена менаџери, као и брат Марко који се касније вратио. Италијани су, претпоставља се, били гласнији током поена, што је Новак могао да чује, али то није једина ставка коју он тражи од свог бокса.
Новак Ђоковић изгубио је први сет у финалу Аделејда против Себастијана Корде, а потом се стадионом проломио гласан урлик Изађи“. Српски тенисер викао је некоме да се склони из бокса, а тек је касније постало јасно да су то били Едуардо и Елена.
Терен у Аделејду није велики и Новак је током поена могао да чује сваки шум, а изгледа су нешто бучнији били и његови менаџери што га је са разлогом наљутило и изнервирало.
Међутим, причање током поена није једина ставка која нервира српског аса иако га такве ситуације много ометају.
Откад је у тим Новака Ђоковића дошао Горан Иванишевић, легендарни хрватски тенисер, српски ас освојио је 19 трофеја од чега седам Гренд слемова, али је све чешће почео да показује особину коју раније нисмо толико виђали. Новак је почео да виче ка свом боксу, а временом је постало јасно да се Србин љути на Хрвата.
Сталожен, смирен и ментално нестварно јак тенисер Новак Ђоковић ипак је и само човек коме је потребно да покаже емоције односно испољи бес на терену када осети да му је то потребно, а ако већ од себе тражи максимум, мир и фокус у сваком моменту, то захтева и од свог најближег окружења.
Годинама се чинило да се Новак суздржава, иако је било тренутака када је знао да плане на судију или ривала међутим углавном оправдано. Исти случај је и са публиком која га је неретко провоцирала у мечевима против вечитих миљеника Роџера Федерера и Рафаела Надала.
Промена је дошла са променом у Новаковом тиму 2019. године када је за тренера српског аса именован Горан Иванишевић, легендарни хрватски тенисер.
„Менталитет је исти, језик је исти, то много помаже у објашњавању, у разговору, на терену. Чак некад не мора ништа да се каже, довољно је да се погледамо. Балканац може тренирати било кога, али Балканца не може да тренира нико осим Балканца“, рекао је једном приликом Горан Иванишевић да би његове речи добиле тежину кроз одређени период.
Ђоковић је са доласком Иванишевића „у праксу“ увео неуобичајено пуно комуникације односно препирке са својим боксом односно Иванишевићем.

Шта је замерао Новак?

Српски тенисер желео је да Хрват буде више укључен у меч односно покуша да му помогне како да боље одговара противнику.
У полуфиналу Мастерса у Риму када је Новак освојио први сет против Каспера Руда беснео је са клупе питао свој бокс „Шта одиграј, шта ми то причаш?“ јасно тражећи помоћ или од Иванишевића или од Маријана Вајде.
Још напетији је био годину дана раније на Завршном Мастерсу у Лондону када је у групној фази губио од Доминика Тима.
„Реци нешто, зашто само ту стојиш“, викао је Новак ка свом тренеру.
У трећем колу Аустралијан опена 2021. године Новак се мучио у трећем колу против Тејлора Фрица да би се у једном тренутку кризе раздрао на Иванишевића.

„Кажи, кажи нешто, чекам те пола сата“ урлао је Новак док је Хрват мирно седео и слушао како српски ас искаљује бес и тражи помоћ.

Још један од можда и најпознатијих примера је меч трећег кола Мастерса у Монте Карлу у ком је Новак изгубио од Данијела Еванса, а крајем друго сета део кривице за лошу игру пребачен је на Иванишевића.
„Не требају ми тапшачи, може то и од куће“, био је Новаков иронични коментар.
Новак је знао да се љути на Иванишевића и током тренинга па је тако познато да је на тренингу пред прошлогодишњи Србија опен најбољи српски тенисер такође у бесу молио Иванишевића да му каже шта да ради.
Јасно је да Србин и Хрват имају одличан однос, да немају вероватно би Горан одавно напустио тим једног од најбољег тенисера света, али ипак нешто фали.
То нешто је после Новакових бесних испада јасно да су конкретнији савети бившег хрватског тенисера или на пример у случају последњег меча у Аделејду боље читање сервиса ривала.
Новак се много мучио са читањем сервиса Себастијана Корде и видно је био незадовољан са својим боксом који му није помогао.
Колико Новаку значи савет у току меча постало је јасно као дан после Ролан Гароса када га је са трибина бодрио дечак који му је неуморно давао савете и на крају заслужено добио Новаков рекет.
„Не знам дечака, али слушао сам га током читавог меча, а посебно када сам пао. Он ме је охрабривао, чак ми је давао и тактичке савете. Као да је био мој тренер, то је било веома слатко и лепо од њега, тако да сам одлучио да њему дам рекет и на тај начин да му се захвалим“, рекао је Новак после меча на Ролан Гаросу.
Иванишевић не замера Новаку на изливима беса, а аса друге стране српски тенисер по завршетку меча Хрвату и осталим члановима тим увек упути лепе речи и извини се због непријатности.
„Не знам, он кад нађе некога за свађање... Њему то треба. Ако нисмо ми, онда је сунце. Ако није сунце, онда је облак. То њега гура“, кроз осмех је једном објаснио Иванишевић.
Хрват се не љути, а да Новаку не ваља не би био ту да јесте. Сваки пут када се Новак разбесни у току меча Иванишевића питају да ли му је непријатно. Одговор је увек исти. Све док Новак побеђује може да виче колико жели.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СПОРТ
Американац је поново покушао да нападне Ђоковића – и опет је „промашио“
Хрватски тенисер Борна Гојо - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СПОРТ
Урнебесно – Хрват је сам себе саботирао: „Биће боље други пут“
Вероника Кудерметова - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СПОРТ
Вероникин спектакл у Аустралији – три сата борбе и 20 „ракета“ за победу над Викторијом!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала