- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Земље Г7 планирају да уведу две граничне цене за руске нафтне деривате

© Sputnik / Александар МилачићНовинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија
Новинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Земље Г7 планирају да уведу различите граничне цене за руске нафтне деривате, саопштила је агенција Ројтерс, позивајући се на представника Г7.

„Коалиција Г7 настојаће да у фебруару утврди две граничне цене за руске нафтне деривате: једну за производе којима се тргује по премијум цени у односу на сирову нафту, а другу за оне којима се тргује уз попуст“, пише Ројтерс.

Извор агенције констатује да је теже ограничити цену нафтних деривата него саме нафте, јер постоји много врста тих производа и у појединим случајевима цена деривата зависи од места њихове куповине, а не од места производње.
Западне санкције на руску нафту ступиле су на снагу 5. фебруара. Европска унија престала је да купује руску нафту која се превози морем, а земље Г7, ЕУ и Аустралија увеле су граничну цену од 60 долара по барелу. Транспорт скупље нафте је забрањен. Очекује се да ће од 5. фебруара бити уведене сличне мере и за нафтне деривате, иако гранична цена још није позната.
Као одговор на то, Русија од 1. фебруара забрањује испоруку нафте и нафтних деривата ако уговори предвиђају ограничење цене. Изузеци су могући у случају посебне дозволе руског лидера.
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
РУСИЈА
Блумберг: Кина купује нафту испред носа ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала