- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Француски ратни дописник из Донбаса затражио политички азил у Русији

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војник у Донбасу
Руски војник у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Француз Адријан Боке, који је био добровољац и ратни дописник из Донбаса, затражио је од Москве политички азил, рекао је Спутњику добро обавештени извор.

„Бивши француски војник Адријан Боке обратио се руским властима са молбом да му се омогући политички азил“, појаснио је саговорник.

Он је азил у Русији затражио средином децембра.
Новинар је раније објаснио да је био сведок многих украјинских ратних злочина док је радио као добровољац у Донбасу. У Француској се неколико пута појављивао на телевизији да би испричао о злочинима батаљона „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији). Међутим, 26. септембра је нападнут у Турској где је намеравао да обнови руску визу.
За напад у Истанбулу окривио је Службу безбедности Украјине (СБУ).
Тада је испричао да припрема документарац о француским бомбама које убијају цивиле у Донбасу и о идеологији неонацизма у Украјини и додао да је крајем септембра Француска саопштила да ће Украјини испоручити још шест топова „Цезар“ и објаснио да се ови топови користе само у Донбасу, односно за убијање цивила.
Боке је навео и да су га летос ухапсили припадници француске бригаде за борбу против криминала (БАЦ), који су га мучили у затвору. Због лошег поступања доживео је срчани удар. Ослобођен је захваљујући напорима свог адвоката и након тога је отпутовао у Русију.
Пасош Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Специјална операција у Украјини
Француски новинар писао Путину: Тражим држављанство Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала