- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Највећа берза криптовалута у проблему: Одлив новца расте, само у петак повучено 360 милиона долара

CC0 / Пиксабеј / Биткоин
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
„Бајненс“ („Binance“), највећа светска берза криптовалута, бори се да задржи имовину. Након колапса конкурентског FTX, инвеститори су последњих седмица повлачили свој новац: Упркос уверавањима извршног директора Чанпенг Жаоа да се ситуација стабилизовала, одливи се убрзавају. Купци су у петак повукли нето 360 милиона долара.
Дана 13. децембра, „Нансен“, засебна фирма за крипто податке, објавила је вест да је „Бајненс“ изгубио три милијарде долара имовине током претходне седмице, што представља четири одсто укупне фирме у то време.
„Форбсова“ истрага је открила да је, у ствари, „Бајненс“ изгубио 15 одсто своје имовине након што је Жао (широко познат као ЦЗ) на Твитеру умањивао значај „Нансеновог“ извештаја. И даље је скоро четвртина средстава компаније напустила берзу за мање од два месеца. „Форбс“ се обратио „Бајненсу“ тражећи коментаре за ову причу, али није добио одговор до тренутка објаве текста.
Недостатак поверења инвеститора најбоље се види у перформансама „Бајненс Коина“ (БНБ) и „Бајненс УСД“ (БУСД), два токена која носе име берзе. БНБ је изгубила 29 одсто своје вредности у последња два месеца, а „Форбс“ процењује да у „Бајненс“ берзи остаје око 29 милиона токена, 51 одсто мање него што је берза објавила 10. новембра.
Постоје и суптилнији начини на које се чини да „Бајненс“ губи поверење и утицај. Док је нето имовина пала 24 одсто од новембра, инвеститори у познате токене (попут maic, ape и gal) смањили су своју имовину на берзи за 40 до 50 одсто.
Иако је и даље највећа берза криптовалута по обиму, „Бајненс“ није неоштећен. Његов БНБ токен је пао скоро 37 одсто у односу на пре 12 месеци, према „Номиксу“, а одлука берзе да престане да наплаћује накнаде за прометну трговину биткоинима због посртања тржишта коштала ју је око три милијарде долара годишње изгубљеног прихода, према "Форбесовим" проценама.
Укупна вредност криптовалута је показала још већи пад – 56 одсто у прошлој години, на 848,7 милијарди долара, показују подаци „CoinMarketCap“.
Сам ЦЗ је допринио пропасти FTX у новембру када је на Твитеру објавио да планира да прода своје власништво над FTXтокенима ривалске берзе, тада вредних око 580 милиона долара, наводећи „скорашња открића која су изашла на видело“. Он је прво понудио, па брзо поништио преузимање FTX, тврдећи да су FTX-ови „проблеми изван наше контроле или могућности да помогнемо“, имплицирајући да је први поглед на књиге компаније показао тежу ситуацију него што се раније мислило, пренео је „Блиц бизнис“.
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Још један проблем са ликвидношћу на крипто берзи: Закључано 280 милиона евра
Берза - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Више ни стручњаци не разумеју шта се дешава: Нови термин у светској економији — перманентна криза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала