Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

О чему је Шоле разговарао са Куртијем и Вјосом Османи

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Алјбин Курти разговарао је са вишим саветником америчког Стејт департмента Дереком Шолеом, а међу темама је био процес дијалога и односи Београда и Приштине.
Курти је захвалио Шолеу на посети, континуираној комуникацији и посвећености САД, истакавши да је циљ Приштине још снажније партнерство са Америком, пренео је Индекс онлајн.
Разговарано је и о процесу дијалога, при чему је истакнута потреба за активним и конструктивним ангажовањем у дијалогу и за интензивирањем напора ка пуној нормализацији односа Београда и Приштине.
Како је још једном поновљено из Куртијевог кабинета, фокус на којем инсистира Приштина у односима две стране је узајамно признавање.
Шолеа су на састанку пратили амерички специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.
Шоле је пре састанка са Куртијем разговарао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.
Османи је у разговору са Шолеом поновила тврдњу да је Србија, уз подршку Русије, "дестибилизујућа сила" и да представља претњу за стабилност и мир у региону, пренела је Коха.
Како се наводи у саопштењу, Османи је захвалила Шолеу на активном ангажовању САД у процесу дијалога, истичући да је појачано америчко ангажовање у овом правцу "кључно за обезбеђивање успешног исхода за добробит грађана".
Османи је истакла да је коначни споразум, који према њеним речима, треба да буде заснован на међусобном признању, усмерен ка побољшању живота грађана и постизању одрживог и дугорочног мира у региону.
Шоле је своју тродневну посету Западном Балкану започео у Скопљу, а након посете Приштини отпутоваће у Београд, преноси Косово онлајн.
Виши саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
СРБИЈА
Ко је Дерек Шоле који сутра долази у Београд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала