- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Американци објавили листу најмоћнијих хиперсоничних оружја - резултати ће обрадовати Русију и Кину

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаХиперсонична ракета "Кинжал"
Хиперсонична ракета Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Русија и Кина доминирају у трци хиперсоничног наоружања, констатује амерички научни лист „Популар меканикс“, који је објавио листу најопаснијег оружја овог типа. На листи 13 хиперсоничних оружја, прва три места припадају руским, док наредна три заузимају кинеске хиперзвучне ракете.
Амерички лист, једно од најпознатијих научнопопуларних издања које баштини традицију дужу од 100 година, подсећа на лансирање хиперсоничне ракете „Кинџал“ која је први пут употребљена током специјалне војне операције у Украјини. „Кинџал“ заузима прво место на овој листи „Популар меканикса“.
„Руске хиперсоничне ракете могу да достигну брзину и до 10 маха, али што је још важније, имају велике маневарске способности", објашњава лист.
Како се истиче, хиперсоничне ракете „Кинџал“, које је Русија већ употребила током специјалне операције у Украјини, постале су лидер „на скали ужаса“. Ове ракете су неухватљиве за све постојеће системе противваздушне и противракетне одбране, укључујући и амерички „Патриот“.
На другом месту је руска ракета „Циркон“ која је постала прво оружје у свету које може да постигне хиперсоничну брзину, захваљујући сопственом погонском систему.
На трећем месту се нашла руска хиперсонична вођена бојева глава "Авангард", коју може да носи ракета РС-28 "Сармат", домета 18.000 километара.
Како се наводи у тексту, Русија је достигла врхунац технолошке револуције, док се САД нису ни приближиле успеху Москве. „Популар меканикс“ објашњава да Русија има три хиперсонична оружја у употреби или развоју, као и Кина, док САД тек треба да произведе у потпуности функционални хиперсонични пројектил, иако наводно развија осам.
После руских хиперсоничних ракета, на четвртом месту је кинески „Донгфенг 17“, на петом „Синконг 2“, а на шестом WZ-8.
Прво хиперсонично оружје на листи које не припада Русији или Кини тек је на седмом месту и то је амерички AGM-183A који је у развоју и до сада је два пута тестирана.
Слика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
РУСИЈА
Ово се не дешава сваке године: Ново оружје у руској армији које нема нико на свету
Ракетни систем Авангард - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
РУСИЈА
Шта све може руски „Авангард“ за који НАТО нема „противотров“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала