- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска комисија дала зелено светло: Естонија се спрема да конфискује руску имовину

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Европска комисија подржава намеру Естоније да започне конфисковање руске финансијске имовине без чекања на друге земље Европске уније, саопштио је представник Комисије Кристијан Виганд.
Коментаришући намеру Естонију да до краја јануара објави свој правни план за конфисковање руске имовине коју је запленила на својој територији, Виганд је одговорио да је „добро што су поједине земље Европске уније почеле да се крећу у том правцу“.
Како је прецизирао, Европска комисија за сада не зна који правни пут ће изабрати Естонија како би реализовала тај циљ. Међутим, по његовом мишљењу, ови поступци су у складу са напорима Европске комисије која је предложила да се у ЕУ уведе кривична одговорност за заобилажење антируских санкција.
„Европска комисија је 2. децембра објавила предлог да се у ЕУ уведе кривична одговорност због заобилажења ограничавајућих мера. Више пута смо наглашавали да би криминализовање активности као што је избегавање санкција помогло да се конфискује имовина коју људи покушавају да сакрију. То је такође део наших напора у прикупљању средстава за обнову Украјине“, појаснио је Виганд.
Раније је званични представник Министарства спољних послова Естоније Михкел Там рекао да ће до краја јануара бити створен правни оквир за конфискацију имовине. Према проценама „Блумберга“, у Естонији је замрзнута руска имовина у вредности од око 20 милиона евра.
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
РУСИЈА
Блумберг: Берлин спреман да преда замрзнуте руске милијарде Украјини – али чека одлуку савезника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала