- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина у УН: Запад гурнуо свет у хаос

© AFP 2023 / Johannes EiseleСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Такозвани поредак заснован на правилима који промовише Запад гурнуо је свет у хаос и изазвао бројне проблеме, изјавио је стални представник Кине при УН Џанг Ђун.
„Желимо да питамо које се норме подразумевају под тим 'поретком заснованом на правилима'. Ко припрема те норме, како су та правила повезана са међународним поретком? И даље чекамо недвосмислен и јасан одговор. У стварности видимо да је такозвани приступ заснован на правилима, који користе неке земље, бацио свет у хаос и изазвао бројне проблеме", рекао је кинески дипломата на седници СБ УН посвећеној теми владавине права.

Америчке санкције успоравају развој одређених земаља

Кинески представник је подсетио да „поједине земље неосновано уводе једностране санкције ван оквира међународног права, те да тако успоравају друштвено-економски развој земаља, стварају огромне хуманитарне проблеме и крше принципе поштене конкуренције и тржишне економије“.
„Неке земље, посебно САД, гуше технолошка предузећа других држава и вештачки поткопавају ланце снабдевања. Да бисмо ојачали владавину права на међународном нивоу морамо одлучно да одбацимо једностране санкције. Ниједна земља не може да уздигне своје унутрашње законе изнад међународног права. Једностране санкције немају никакву основу у међународном праву, без обзира под чијом заставом се промовишу. Немогуће је сакрити незаконитост таквих санкција“, рекао је Џанг Ђун.
Министар спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Западни поредак „заснован на правилима“ предвиђа расистичку поделу света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала