- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пентагон: Не видимо знакове офанзиве на Украјину из Белорусије

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Америчка војска не види знакове да Русија припрема офанзиву на Украјину из Белорусије, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

„У овом моменту нема никаквих знакова офанзивних дејстава који би изгледали неизбежни. Ништа што бих сматрао алармантним“, рекао је он на брифингу.

Спекулације о могућем отварању новог фронта против Украјине појављују се у америчким медијима у светлу објава о контактима руских и белоруских војника и одржавања њихових заједничких вежби.

Обука украјинске војске – ускоро

Рајдер је најавио и да САД планирају да следеће недеље почну да обучавају украјинске војнике коришћењу америчких борбених возила пешадије „Бредли“ и рачунају да ће припрема трајати „недељама, а не месецима“.
Према његовим речима, обука треба да се одржи у Немачкој.
Портпарол је такође истакао да ће главна тема наредног састанка земаља донатора војне помоћи Украјини бити одобравање испорука средстава ПВО и оклопне технике.
Састанак уз очекивано учешће колега из 50 држава следеће недеље треба да сазове министар одбране САД Лојд Остин у америчкој ваздушној бази „Рамштајн“ у Немачкој.
САД су раније објавиле да ће предати Кијеву 50 оклопних возила пешадије „Бредли“ у оквиру још једног пакета војне помоћи.
Рајдер је нагласио да ће Украјинци објавити о њиховом увођењу на фронт кад то буду сматрали потребним.

Бела кућа наставља да шаље војну помоћ Украјини

Истовремено, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио је да Сједињене Америчке Државе намеравају да наставе војну помоћ Украјини након раније најављеног рекордног пакета од три милијарде долара.
„Веома смо фокусирани на пружање додатне безбедносне помоћи Украјини. Само прошле недеље смо најавили системе вредне три милијарде долара, а биће још више“, рекао је Кирби.
Он је напоменуо да САД остају лидер по војној помоћи која се пружа Кијеву.
Кирби је, коментаришући могуће слање тенкова „Абрамс“ Украјини подвукао да САД планирају да на најбољи начин одговарају на потребе Украјине приликом издвајања војне помоћи.
Он је додао да не намерава да предухитри одлуке америчког председника Џозефа Бајдена.
Истовремено, Кирби је подвукао да у случају да САД не буду могле да задовоље потребе Кијева, Вашингтон ради са савезницима и партнерима у циљу пружања потребне подршке.
Америчка оклопна возила стижу у Украјину - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
СВЕТ
Ако се овим темпом наставе испоруке оружја Украјини - војна индустрија се може наћи у проблему
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала