- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пронађено још поверљивих докумената код Бајдена — сада на другој локацији

© AP Photo / Patrick SemanskyAмерички председник Џозеф Бајден
Aмерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Адвокати америчког председника Џозефа Бајдена пронашли су нове поверљиве документе, након што су пре неколико дана признали да је прошле јесени у његовој приватној канцеларији откривено десетак поверљивих докумената.
Потрага је довела до открића додатних докумената од интереса истражитељима који се баве овим случајем, објавио је Си-Ен-Ен.
Још увек није познато када су и где су Бајденови адвокати пронашли додатне документе.
Прво откриће поверљивих докумената у Бајденовој бившој канцеларији покренуло је претрагу других локација на којима су можда остављени документи из времена када је он био потпредседник САД.
Конгресни комитет саопштио је јуче да ће истражити зашто су документа, означена као поверљива, пронађена у бившој приватној канцеларији председника Џозефа Бајдена у вашингтонској невладиној организацији.
Нови републикански председавајући Одбора за надзор владиних агенција Џејмс Комер рекао је да ово тело „забринуто да је председник Бајден компромитовао обавештајне изворе“.
Документи, откривени у „Пен Бајден центру“ у Вашингтону, наводно садрже извештаје о страним земљама, а Америчко Министарство правде тренутно разматра то питање.
Комер је затражио од Беле куће да преда своје документе и комуникације у вези са поверљивим материјалима, као и списак људи који су имали приступ том канцеларијском простору, до 24. јануара, а то је захтев, а не правно обавезујући позив.
Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је у уторак да је изненађен сазнањем да су поверљиви документи пронађени у његовој некадашњој канцеларији у вашингтонској невладиној организацији „Пен Бајден центар“ и нагласио да он и његов тим у потпуности сарађују у разјашњавању свих околности у том случају.
© AP Photo / Manuel Balce CenetaЗграда у Вашингтону у којој се налази Пен Бајден центар
Зграда у Вашингтону у којој се налази Пен Бајден центар - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Зграда у Вашингтону у којој се налази Пен Бајден центар
Бајден је рекао да озбиљно схвата поверљива документа и да не зна њихов садржај.
Бајденов адвокатски тим открио је око 10 досијеа у закључаном ормару у „Пен Бајден центру“ у Вашингтону у новембру, а они су предати Државном архиву.
ФБИ је укључен у истрагу поверљивих докумената пронађених у овој невладиној организацији, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд замољен је да их прегледа.
Извор упознат с предметом је рекао у понедељак америчкој телевизији ЦБС да серија докумената не садржи нуклеарне тајне, а није наведен степен њихове класификације и поверљивости.
Бајденов специјални саветник, Ричард Заубер, навео је у изјави за ЦБС у понедељак да су документе открили непосредно пре избора за Конгрес адвокати америчког председника који су рашчишћавали канцеларијски простор.
Бајден, који је био потпредседник САД за време мандата Барака Обаме од 2009. до 2017, након тога је до 2020. имао канцеларију у организацији која је удаљена нешто више од километар од Беле куће.
Он се због овог случаја суочава са критикама републиканаца након што је Министарство правде САД прошле године покренуло истрагу о поступању бившег председника Доналда Трампа са поверљивим документима откривеним на његовом имању Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди.
Републиканци, који су недавно преузели контролу над Представничким домом САД и обећали да ће истражити Бајденову администрацију, оптужили су америчког председника за лицемерје.
Писмо председавајућег Надзорног одбора Представничког дома Представничког дома Џејмса Комера - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
СВЕТ
Бајден на удару Надзорног одбора Представничког дома Конгреса због тајних докумената
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СВЕТ
У Бајденовом кабинету пронађени обавештајни подаци о Украјини
Џозеф Бајден  и Ентони Блинкен у Мексико Ситију - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СВЕТ
Зашто Бајден избегава новинаре: Председник САД игнорише питања о пронађеним тајним документима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала