- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додворавање Западу: Скандал у Црној Гори и због Републике Српске

© AP Photo / Radivoje PavicicОбележавање дана Републике Српске у Бањалуци
Обележавање дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Оштри напади на министре Марка Ковача и Александра Дамјановића јер су присуствовали прослави Дана Републике Српске очекивани су, а стижу од политичких субјеката у Црној Гори, чији су програми засновани на супротстављању српском фактору и додворавању Западу на чему су изградили политичке каријере, каже за Спутњик аналитичар Бошко Вукићевић.
„Поред очекиваних напада на министре Ковача и Дамјановића са већ познатих политичких адреса, очигледно је било да су поједине политичке партије, чије је бирачко тијело већином српска популација, прећутале да честитају Дан Републике Српске, што јесте нека врста опортунизма или покушаја да се удовољи притиску који долази из центара моћи са Запада“, истиче Вукићевић.
Тим западним центрима моћи, напомиње наш саговорник, не одговара процес ослобађања Црне Горе, који је започео литијама које су настале из отпора усвајању Закона о слободи вјероисповијести, прије више од двије године.
„То је покрет враћања Црне Горе свом историјском идентитету, својим историјским коријенима који су српски. Тај историјски идентитет који је и заснован на братском односу са Русијом, што опет не одговара западним центрима моћи“, коментарише Вукићевић нападе на два црногорска министра у вези са њиховом посјетом Бањалуци поводом Дана Републике Српске.
Премијер Дритан Абазовић, упитан да ли је одлазак министара правде и финансија Марка Ковача и Александра Дамјановића у Бањалуку на обиљежавање Дана Републике Српске скандал, одговорио је да ће Ковач вратити 200 еура у буџет.
„Ради се о скандалу, али и о припреми за изборе. Ми смо различити политички субјекти. Њихов одлазак нема никакве везе са Владом. Ковач ће вратити 200 еура у буџет. Што се тиче министара, они јесу 24 сата министри, али су тако исто и пунољетни грађани и морају да одговарају за своје поступке“, навео је он у емисији „Начисто“ на ТВ Вијести.
Поручио је да нијесу отишли као представници Владе, јер Влада Црне Горе не признаје 9. јануар (Дан Републике Српске).
„Рекао сам да их нећу смијенити нити да ћу покретати ишта осим пријатељског разговора, јер морамо да разумијемо у каквој политичкој каљуги живи Балкан“, рекао је Абазовић.
Министар Марко Ковач је саопштио, након повратка из Бања Луке, да је он био на прослави Дана Републике Српске као министар Владе Црне Горе, док је министар Александар Дамјановић саопштио да је на прослави био као приватно лице.
Црна Гора и САД - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
РЕГИОН
„Америка разочарана“: Не престају реговања у Црној Гори због присуства министара на прослави Дана РС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала