- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Гигант са Мадагаскара: Откривена нова џиновска врста која је изумрла пре 1.000 година /фото/

CC0 / Pixabay/photosforyou / Мадагаскар
Мадагаскар - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Научници су, захваљујући анализи ДНК, открили нову врсту – џиновску корњачу са Мадагаскара која је изумрла пре само око 1.000 година.
Нова врста џиновске корњаче, чија је тежина достизала више од 270 килограма, откривена је током изучавања мистериозне групе великих корњача које су некада живеле на Мадагаскару и другим острвима на западу Индијског океана. Научници су проучавали кост доњег дела ноге једне од тих корњача и на основу анализе ДНК утврдили да се ради о потпуно новој врсти, којој су дали назив Astrochelys rogerbouri, наводи се у научном раду објављеном у часопису „Сајенс адванс“.
Није потпуно јасно када су ове гигантске корњаче изумрле, а нађени су остаци оних које су живеле пре око 1.000 година. Научници наводе како су ова острва у западном Индијском океану некада била преплављена џиновским корњачама. Са тежином око 270 килограма (поређења ради, највећа жива врста корњача, галапагоска, тежи до 230 килограма), значајно су утицале на екосистем острва на којима су живеле.
Какав је тај утицај најбоље осликава пример острва Алдабра, где данас живи око 100.000 великих корњача, које годишње поједу око 11,8 милиона килограма биљака.
Већина некадашњих врста на овим острвима изумрла је због људског утицаја. Научници зато и сматрају да су највећи примерци на Мадагаскару изумрли пре око 1.000 година, када је почело масовније насељавање индомалајских народа на та острва. Нешто слично се догодило у 17. веку, када су на острва почели да стижу европски морепловци. Они су их ловили као храну и за мање од два века велики примерци преживели су само као изолована заједница на Алдабри.
Према анализи ДНК коју су урадили научници, новооткривена врста гигантских корњача на Мадагаскар је дошла из Африке пре око 33 милиона година.
Пантеон у Риму - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
ЖИВОТ
Решена хиљадугодишња мистерија Старог Рима: Древно чудо промениће модерну технологију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала