- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Именовање Герасимова - промена руске тактике у зони специјалне војне операције

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаГенерал Валериј Герасимов
Генерал Валериј Герасимов - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Именовање начелника Генералштаба Валерија Герасимова на место команданта Здружених снага руске војске могло би да доведе до промене руске тактике у зони специјалне војне операције. Таква тактика подразумева вођење војних операција не само на копну, већ и у мору, ваздуху, космосу и сајбер простору.
Управо ту тактику ће, према мишљењу руског експерта Јурија Кнутова, покушати да примени руска војска, која до пролећа треба да реши низ сложених и важних задатака.
Према његовим речима, постоји циљ да руска војска до пролећа реализује задатке ослобађања Донбаса, ако не свих, онда барем главног дела.
Већина руских војних аналитичара именовање Герасимова доживела је као својеврсну најаву велике руске офанзиве. Војно-политички коментатор Константин Сивков каже да постављање генерала Герасимова на нову позицију наговештава да у Украјини „треба очекивати интензивирање војних дејстава“, док Игор Коротченко, главни и одговорни уредник часописа "Национална одбрана", објашњава да „именовање начелника Генералштаба на место команданта Здружених снага руске војске означава да се сада сви ресурси Оружаних снага Русије могу користити за постизање успеха у специјалној војној операцији“.
„Прво, то подразумева виши степен координације и међуресорне сарадње свих, без изузетка, снага и средстава који су укључени у специјалну војну операцију, а тамо нису само јединице Министарства одбране, већ и друге безбедносне снаге. Сада је у рукама Герасимова концентрисана сва моћ и контрола свих снага и средстава без изузетка“, истиче Коротченко.
Tо подразумева и повећање ефикасности у доношењу одлука, бољу оперативност, комуникацију команди и контроле, додао је експерт.
„Jош једном понављам, ово предвиђа могућност коришћења целог апарата Генералштаба, свих главних ресора, центара и структура зарад постизања успеха у специјалној војној операцији. Односно, овде се ради о новом квалитету и новим могућностима, које ће, како очекујемо, дати позитиван резултат. Што се тиче промене тактике, стратегије деловања то диктирају специфичне околности. Дакле, у било каквом развоју ситуације одредиће се најоптималнији облик, методе ратовања и одговарајуће операције“, оценио је Коротченко.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаИменовање начелника Генералштаба Валерија Герасимова на место команданта Здружених снага руске војске повезано је са повећаним обимом борбених задатака и потребом за ближом координацијом између различитих служби и родова оружаних снага РФ
Хаубица Акация у делу фронта код Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Именовање начелника Генералштаба Валерија Герасимова на место команданта Здружених снага руске војске повезано је са повећаним обимом борбених задатака и потребом за ближом координацијом између различитих служби и родова оружаних снага РФ

Начелник Генералштаба има највећи спектар овлашћења

Одлука о именовању Герасимова донета је само три месеца након што је Министарство одбране именовало генерала Сергеја Суровикина, команданта руског ваздухопловства, да води акције у Украјини.
Суровикин, кога називају и „генерал Армагедон“, постављен је за његовог заменика, уз команданта копнених снага руске војске генерала армије Олега Саљукова и заменика начелника Генералштаба генерал-пуковника Алексеја Кима.
Међутим, војни стручњаци указују на то да Суровикинова овлашћења као команданта руских снага у Украјини нису покривала читав низ задатака неопходних за успешно извођење операције, а постоји много питања која треба брзо да се реше, од наоружавања и опремања трупа до евакуације рањеника. Начелник Генералштаба има цео спектар овлашћења и нису му потребна додатна одобрења за доношење оперативних одлука, објашњавају експерти.
Осим тога, начелник Генералштаба увек има ажурне информације о свим аспектима деловања оружаних снага, што ће помоћи да се избегне бирократија.
Потреба за подизањем нивоа командовања операцијама повезана је са повећаним обимом борбених задатака и потребом за ближом координацијом између различитих служби и родова оружаних снага, саопштило је руско Министарство одбране. Тај потез ће такође побољшати логистичку подршку и ефикасност командовања за руске снаге у Украјини.

„Већ сам рекао да руску војску на бојном пољу треба да очекује успех. Што се тиче конкретних метода планирања, операција и формата борбених дејстава, ми видимо припреме за почетак великих испорука тешког наоружања, посебно главних борбених тенкова низа западних земаља. Зато ћемо развијати оне формате који неће дозволити Украјини да оствари предност због тих нових пакета западног наоружања“, каже Коротченко.

Главнокомандујући украјинске војске учио од Герасимова

Генерал Герасимов има 67 година, а на челу Генералштаба РФ је пуну деценију. Познат је као један од највиших руских војних команданата и врхунских стратега, кога на Западу зову главним идеологом „хибридног рата“.
Он је стратег за кога се тврди да је аутор "доктрине Герасимов", која подразумева комбиновање војних, технолошких, информационих, дипломатских, економских, културних и других тактика у циљу постизања стратешких циљева.
Кадровске промене у Министарству одбране експерти објашњавају тиме да се спремају велике промене у карактеру борбених дејстава. За решавање ових задатака мораће да се повежу сви родови оружаних снага и у том смислу фигура Герасимова у улози команданта Здружених снага руске војске је пожељна.
Експерти оцењују да је руска војска сада преузела тактичку иницијативу, Соледар је ослобођен, стратешки се усмерила ка Краматорску и Славјанску и сада су потребне снажне акције.
Задаци специјалне војне операције – демилитаризација и денацификација Украјине - били су и остају приоритет Оружаних снага Русије, а очекује се да ће под командом Герасимова те акције руских снага бити одлучније.
Судећи по томе што се дешава на бојном пољу, руска војска је почела активно и успешно да делује, па експерти очекују ослобађање територија које су ушле у састав Руске Федерације – Запорошке и Херсонске области, Донбаса, као и решавање главног задатка – обезбеђивање безбедности становника ових региона.
Генерала Герасимова уважава чак и главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни, који је јесенас признао да је одрастао на руској војној доктрини, „учио од Герасимова“ читајући његове књиге и да у својој канцеларији чува комплетна Герасимова дела.
Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генерал Валериј Герасимов - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
РУСИЈА
Ко је руски генерал који командује специјалном војном операцијом у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала