- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Опасни по цивиле: Зашто се у Оклахоми противе доласку украјинских војника на обуку

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Републикански сенатор из Оклахоме Нејтан Дам затражио је да се не дозволи да се на територији те америчке државе украјински војници обучавају за руковање ПВО системима „Патриот“. По оцени руских експерата, разлог томе је што Украјинци нису вешти у управљању америчким оружјем због чега постоји велики ризик да током обуке настрадају недужни цивили.
Сенатор Дам поднео је и одговарајућу резолуцију како би се спречио долазак страних војника у Оклахому. „Пентагон планира да пошаље овде украјинске војнике ради обуке за рад с ракетним системима. Последње што нам треба јестеда они грешком испале ракету и убију невине цивиле као што су урадили с невиним Пољацима,“, написао је Дам на Твритеру.

Опасно и ризично по живот цивилног становништва

Изјава овог републиканца, како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, има логике.
„Сенатор се противи њиховом доласку због тога што ће украјински војници пролазити обуку не пола године, него два месеца по убрзаном програму. И реално је тешко да војник научи да рукује овим оружјем у тако кратком периоду. Квалитет саме обуке ће заиста бити лош. На крају њихове обуке обавезно се мора одржати и право гађање. И где је овде гаранција да оружане снаге Украјине неће испалити ракету на цивилно становништво америчке државе Оклахоме“, објашњава наш саговорник.
Кнутов тврди да заиста постоји ризик и опасност да украјински војници неправилном употребом „Патриота“ могу испалити пројектил који може да погоди неко село или чак и куће цивила у Сједињеним Државама.
„Амерички инструктори ће, наравно, пратити обуку оружаних снага Украјине. Они ће се налазити у кабинама. Али у неким случајевима, дешавају се ситуације када ни они немају времена да реагују на погрешне поступке полазника. У сваком случају, таква вероватноћа, иако мала, ипак постоји“, наглашава стручњак.

Жеља сенатора осуђена на пропаст

Међутим, према речима водећег истраживача за безбедносне студије Руске академије наука и војног експерта Константина Блохина, што се тиче жеље сенатора Дама да у Оклахоми не дође до обуке украјинских војника, она је осуђена на пропаст.
„У овој партији постоје људи који се противе подршци Украјини. Међутим, у суштини, више има оних који подржавају украјинску државу. И ма какву жељу да је имао овај републиканац, он неће успети да заустави процес обуке украјинских војника. Ова партија је, као и демократска, ипак русофобно настројена. Због тога је, нажалост, јако мало људи попут овог политичара – могу се избројати на прсте једне руке“, констатује саговорник Спутњика.
Ипак, Кнутов сматра да у овом случају велику улогу игра одлука Пентагона: сви полигони и специјални центри у овој држави подређени су директно Пентагону.
„Сенатор нема никаква права ни овлашћења у погледу ограничавања извођења војних вежби. Украјинска војска ће проћи обуку у Оклахоми. Све ће тећи онако како је испланирано“, нводи експерт.
На питање сматра ли да украјински војници брзо и успешно научити да рукују америчким системом противваздушне одбране „Патриот“, Кнутов каже да шансе за то нису велике.
„Мислим да оружане снаге Украјине неће умети правилно да рукују овим системима. Са њима ће се на територији украјинске државе налазити или амерички и пољски, или немачки инструктори, односно, стручњаци из оних земаља у којима се ови системи већ користе. Међутим, ово свакако носи опасност од даље есклације сукоба. Ради се о томе да у Украјину не пристиже само тешко наоружање, него ће доћи и инструктори САД, Пољске или Немачке, који ће учествовати у борбеним дејствима“, објашњава наш саговорник.
Подсетимо, заменик помоћника америчког министра одбране Лора Купер изјавила да ће обука оружаних снага Украјине на америчком систему противваздушне одбране „Патриот“ почети крајем јануара и да ће трајати неколико месеци.
Сама обука ће се одвијати на „Форт Силу“ – огромном полигону од неких 375 квадратних километара који се налази југозападно од Оклахома Ситија.
Што се тиче самог инцидента у Пољској који спомиње Дам, пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле.
Председник Украјине Владимир Зеленски првобитно је изјавио да је сигуран да Кијев није умешан у инцидент у Пољској. Међутим, убрзо након тога је рекао да није 100 одсто сигуран шта се догодило.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Сједињене Америчке Државе не виде никакве доказе који би оспорили прелиминарни извештај Варшаве да је ракета која је пала у источној Пољској украјинска.
Хрватски парламент - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
РЕГИОН
Одлучено: Украјински војници неће бити обучавани у Хрватској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала