- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто је повећана референтна каматна стопа?

© Sputnik / Милош ЋурчинДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Одлука Народне банке Србије да повећа референтну каматну стопу на ниво од 5,25 одсто један је од инструмената успоравања инфлације и ограничавања њеног штетног дејства, оценио је економиста Малиша Ђукић.
"То за последицу има повећање каматних стопа на тржишту новца, односно камата које корисници кредита плаћају посебно у делу уговора који су варијабилни, који зависе од каматних стопа на тржишту, а у нашем случају белибор", казао је Ђукић за Танјуг.
Ђукић је навео да се у наредном периоду може очекивати благо поскупљење, односно раст рата кредита који су везани за белибор сразмерно повећању референтне каматне стопе.
На питање за колико се може очекивати да ће се повећати рата динарских кредита, Ђукић наводи да не може дати прецизну процену, јер то повећање зависи од тога када је неко почео да отплаћује кредит.
"За оне који су узели кредит пре неколико година, повећање каматних стопа ће много мање утицати на рату јер су у великој мери платили главницу. Ово повећање ће највише осетити корисници кредита који су се задужили у прошлој години или планирају да се задуже почетком ове године", казао је Ђукић.
Коментаришући сталан скок еурибора, Ђукић истиче да се не може прецизирати за колико ће он расти и појашњава да његово повећање не утиче значајно на повећање рате стамбеног кредита уколико је прошло пет и више година од његове отплате.
"Европска централна банка је обазрива у својим проценама, они свесно не упућују на циљану вредност кључне каматне стопе у Европи, тако да не можемо да тврдимо до ког нивоа ће ићи еурибор ако они као централна банка још увек то не знају. Као циљана стопа за ову годину спомиње се око трипроцентна поена у зависности од даљег кретања инфлације ", каже Ђукић.
Ђукић каже и да су грађани опрезни када је реч о узимању кредита те да је њихово интересовање опало због актуелних геополитичких тензија и инфлације.
"Тражња за кредитима бележи пад свуда у свету у зависности од врсте кредита и у Европи и код нас. Они који могу да плате су суздржани и чекају да се околности искристалишу", навео је Ђукић.
На питање шта можемо да очекујемо у овој години када је реч о инфлацији, Ђукић подсећа да су у последњих неколико месеци цене нафте и гаса значајно опале на светском тржишту и оцењује да ће то довести до глобалног успоравања раста цена.
"То ће и смањити притисак на централне банке у земљама да поскупљују новац да повећавају каматне стопе. Тако да се у наредном периоду може очекивати успоравање раста цена", објаснио је Ђукић.
Динари – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
ЕКОНОМИЈА
НБС повећала референтну каматну стопу са 5,0 на 5,25 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала