- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишенаменски ловац Су-30СМ Оружаних снага Русије - Sputnik Србија

УЖИВО: Оштећено пет украјинских објеката енергетске инфраструктуре

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини траје 325 дана. Од јутрос широм Украјине сирене за ваздушну опасност, а на мети су и Кијев и Очаково, као и бројне централне и источне области земље. Након пада Соледара главна пажња се пребацује на Артјомовск. Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је спреман да буде посредник у преговорима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:34 14.01.2023
Москва позвала УН и Црвени крст да траже од Украјине да не мучи ратне заробљенике
Омбудсман Русије Татјана Москалкова позвала је омбудсмана Украјине, Уједињене нације и Црвени крст да затраже од Украјине да не користи мучење против ратних заробљеника.
„Позивам опуномоћеног Врховне раде Украјине за људска права, Комитет Уједињених нација против мучења, Европски комитет за спречавање мучења, врховног комесара Уједињених нација за људска права и Међународни комитет Црвеног крста да под хитно затраже од украјинске стране да поштује Женевску конвенцију из 1949. године, која забрањује мучење, насиње и дејства која угрожавају достојанство човека“, написала је Москалкова на Телеграм каналу.
Она је навела да је добила видео-снимке рођака руских ратних заробљеника, на којима је забележено иживљавање над њима.
„С непознатих налога анонимни нељуди показују мајкама иживљавање над њиховим синовима и прете им да ће их убити ако не добију откуп. То је још један доказ за будући трибунал над нацистима“, истакла је Москаљкова.
18:36 14.01.2023
Муниција за хеликоптере руских војно-космичких снага у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
РУСИЈА
Немачки дипломата: Украјина за дан потроши муниције, колико Немачка произведе за пола године
18:26 14.01.2023
Четири цивила погинула у украјинском нападу на град Пологи
Четири цивила су погинула, а још петоро људи је тешко рањено у украјинском нападу на град Пологи у Запорошкој области, саопштио је представник регионалне администрације Владимир Рогов.
18:09 14.01.2023
Центар Соледара потпуно разрушен
У центру ослобођеног Соледара није остало практично ниједно цело здање, преноси дописник Спутњика с места догађаја.
Према речима једног од бораца групе „Вагнер“, украјинска артиљерија је циљано гађала стамбене зграде, а под ударом граната био је чак и вртић, у којем је пронађен неексплодирани пројектил.
18:02 14.01.2023
Објекти енергетске инфраструктуре погођени у пет области Украјине
Објекти енергетске инфраструктуре погођени су у пет области Украјине, као и у делу Запорошке области која је под контролом Кијева. У већини региона уведена су хаваријска искључења електричне енергије, саопштио је министар енергетике Герман Галушченко.
Објекат кључне инфраструктуре погођен је у Одеској области Украјине, саопштио је шеф администрације тог региона Максим Марченко.
„Једна од ракета погодила је и оштетила објекат кључне инфраструктуре“, навео је Марченко и додао да жртава у том нападу нема.
У суботу током дана на целој територији Украјине проглашена је ваздушна опасност, а локални медији су пренели да је одјекнула серија експлозија у Одеској, Виницкој, Дњепропетровској Харковској, Кијевској и другим областима Украјине.
16:34 14.01.2023
Амбасада Русије: Британски тенкови у Украјини само ће допринети новим жртвама
Слање британских тенкова „Челенџер 2“ Кијеву неће довести до окончања борбених дејстава, него ће допринети њиховом појачавању и новим жртвама, саопштила је амбасада Русије у Лондону, поводом најаве британског премијера Ришија Сунака да ће Лондон Кијеву испоручити те тенкове.
„То је, ипак, потпуно у складу с политиком Лондона да одуговлачи сукоб, што потврђује и званична 'ратничка' реторика, као и упорно игнорисање идеје о решавању кризе преговорима, о којој је Русија говорила много пута. На тај начин постаје видљив доказ да британске власти не маре за животе обичних Украјинаца, као и за све очигледнију умешаност Лондона у сукоб“, наведено је у саопштењу.
Из руске амбасаде је, такође, саопштено да је мала шанса да ће тенкови „Челенџер 2“ преломити ситуацију у Украјини, те да ће само постати легитиман циљ за Русију.
15:48 14.01.2023
Турска се залаже за локална примирја у Украјини
Турска намерава да промовише идеју о локалним примирјима у Украјини, изјавио је портпарол турског председника Ибрахим Калин.
Према његовом мишљењу, ниједна од страна није способна да победи у сукобу.
„Закључивање свеобухватног мировног споразума у наредним месецима међу противницима мало је вероватно“, додао је Калин.
15:17 14.01.2023
Експлозије у Кијеву
Украјински телевизијски канал „Пети“ саопштио је да у Кијеву одјекују експлозије.
Украјински медији преносе да су експлозије одјекнуле у Харкову, Иванофранковској области, Дњепропетровску, као и у Виницкој области.
Саопштено је, такође, да је серија пројектила погодила објекте инфраструктуре у Харкову и Лавовској области, а у том региону могући су проблеми са снабдевањем струјом и водом.
На територији целе Украјине у суботу током дана проглашена је ваздушна опасност.
15:07 14.01.2023
Зеленски жели да посети Генералну скупштину УН
Заменица министра иностраних послова Украјине Емине Џапарова саопштила је да председник Украјине жели да крајем фебруара посети Генералну скупштину Уједињених нација, али да ће то зависити од безбедносне ситуације.
Уколико Зеленски буде посетио Генералну скупштину Уједињених нација, то ће бити његова друга посета иностранству од почетка специјалне војне операције. Зеленски је претходно био у посети Вашингтону, у децембру прошле године.
15:04 14.01.2023
Већина рејона у Харкову остала је без струје након експлозије, а метро не ради, преносе украјински медији.
У суботу током дана на целој територији Украјине је проглашена ваздушна опасност, након чега су локални медији пренели да је одјекнула серија експлозија у Одеској, Виницкој и другим областима Украјине.
14:22 14.01.2023
Лондон шаље Кијеву тенкове „челенџер 2“
Премијер Велике Британије Риши Сунак саопштио је да ће Лондон испоручити Украјини тенкове „челенџер 2“ и додатне артиљеријске системе, саопштио је кабинет британског премијера.
Како је прецизирано, Сунак је најавио помоћ током данашњег разговора са украјинским председником Владимиром Зеленским.
14:16 14.01.2023
Поново сирене за ваздушну опасност на целој територији Украјине
Сирене за ваздушну опасност поново су се огласиле у поподневним часовима и то на територији целе Украјине, саопштиле су украјинске власти.
Претходно је саопштено да су се сирене чуле у источним и централним областима Украјине, а да су експлозије одјекивале и у Кијеву.
Такође се наводило да су мете биле, између осталог, и објекти украјинске енергетске инфраструктуре.
13:43 14.01.2023
Хаубица Акация у делу фронта код Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Специјална операција у Украјини
Брифинг руске војске: Офанзива у Доњецком правцу, уништено неколико украјинских диверзантских група
13:10 14.01.2023
Објављен снимак гађања украјинских положаја високопрецизним оружјем
Министарство одбране Русије објавило је снимак гађања украјинских положаја високопрецизним наоружањем.
Како се наводи, у овом гранатирању уништена је војна оклопна техника и наоружање, као и положај украјинских снага који је дуго времена био на том месту.
12:29 14.01.2023
Украјинске електране поново на мети – искључења струје широм земље
Украјинска национална енергетска компанија „Укренерго“ саопштила је да су бројни енергетски објекти поново били мете гранатирања и да су многи оштећени.
Међутим, не прецизира се који су тачно објекти оштећени иако се наводи да су екипе већ на терену како би санирали штету.
Такође се наводи и да је то изазвало искључења струје у 11 украјинских области.
12:14 14.01.2023
Очевици: Украјинска војска употребила у Соледару фосфорну муницију
Украјинска војска је гађала фосфорном муницијом хуманитарне конвоје са избеглицама у Соледару, саопштили су Спутњику очевици.
По речима становнице града, међу украјинским снагама у Соледару били су и плаћеници из Пољске и Велике Британије.
12:12 14.01.2023
Украјинска војска ракетирала град у ЛНР из „хајмарса“
Украјинска војска гађала је град Рубежно у ЛНР из вишецевног ракетног бацача америчке производње „хајмарс“, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и коодинацију питања повезаних са ратним злочинима Украјине.
Како је прецизирано, на град су испаљене две ракете. Пре тога је из „хајмарса“ ракетирано село Тарасовка у Троицком округу ЛНР.
10:01 14.01.2023
Руска ПВО одбила нападе на Бердјанск и Мелитопољ
Руски системи ПВО одбили су украјинске ракетне нападе на градове Мелитопољ и Бердјанск који се налазе у Запорошкој области.
Како је саопштио представник безбедносних структура из Мелитопоља, неколико украјинских ракета је испаљено у правцу где нема војних објеката. По његовим речима, кијевски режим наставља да изводи нападе на цивилну инфраструктуру града.
Истовремено, локалне власти Бердјанска јављају да је украјинска војска испалила две ракете у правцу цивилних квартова, али да је руска ПВО уништила пројектиле на прилазу граду.
09:55 14.01.2023
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Специјална операција у Украјини
Русија тражи седницу СБ УН због тежње Кијева да уништи Украјинску православну цркву
09:55 14.01.2023
Нове експлозије у Кијеву
У престоници Украјине поново одјекују експлозије, саопштио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко и позвао грађане да остану у склоништима.
Како је прецизирао, експлозије одјекују у Дњепровској четврти Кијева, а све службе су већ изашле на терен.
Огласила се и војна администрација Кијева која је саопштила да је на мети био објекат „важне градске инфраструктуре“, као и да је он у бомбардовању оштећен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала