- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Украјинска војска разматра повлачење из Артјомовска

© AP Photo / LIBKOSУкрајински војници у близини Соледара
Украјински војници у близини Соледара - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Украјинске трупе разматрају могућност повлачења из Бахмута (Артјомовска), пише лист „Вашингтон пост“.
Како се наводи у чланку, Украјина се суочава са тешким одлукама о томе колико ће снага послати у град, јер је „принуђена“ да наредних месеци покрене нову контраофанзиву.
„Изгубили смо много другова који су бранили град, тако да не желимо сада да га предајемо. Али могуће је да ће привремено повлачење трупа спасити неке од наших људи“, изјавио је неименовани украјински командант. Он је додао да се његова јединица суочила са „великим губицима“ у Артјомовску.
Командант обавештајног батаљона Јуриј Скала је, са своје стране, напоменуо да ће војно руководство предузети неопходне мере уколико буде потребан „тактички маневар“, пише лист.
„Подржаћу одлуку главнокомандујућег о тактичком маневру и стварању нове линије одбране, ако постане јасно да су губици превелики“, рекао је Скала.
Међутим, лист истиче да би чак и организовано повлачење из Артјомовска било тешко са политичког становишта.
Министарство одбране Русије је у петак саопштило да ослобађање Соледара, које је завршено 12. јануара увече и значајно у смислу развоја офанзивних дејстава, омогућава да украјинске трупе у Артјомовску буду одсечене од снабдевања и потом опкољене.
Артјомовск се налази у делу Доњецке Народне Републике који контролише Кијев, северно од великог града Горловке, и важно је транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу. Соледар се налази отприлике 10 километара од Артјомовска.
Припадници групе Вагнер у Соледару - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
РУСИЈА
Прекретница у ослобађању Донбаса: Зашто је важан Соледар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала