- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прекретница у ослобађању Донбаса: Зашто је важан Соледар

© Sputnik / РИА НовостиПрипадници групе "Вагнер" у Соледару
Припадници групе Вагнер у Соледару - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Ослобађање Соледара и његово стављање под контролу руске војске је важна етапа на остварењу циљева специјалне војне операције, оцењују руски експерти, истичући да ће тиме бити пресечена линија одбране украјинске војске.
Како је изјавио оснивач групе Вагнер Евгеније Пригожин, борци ове групе преузели су контролу над целом територијом Соледара. Поред тога, јединице Вагнера су после жестоких борби ослободиле руднике соли у граду.
Према речима лидера Доњецке Народне Републике Дениса Пушилина, заузимање Соледара отвара приступ за ослобођење и осталих градова, међу којима се налазе Артјомовск и Северск.

Соледар био чврсто упориште украјинске војске

Из ових разлога, како објашњава за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, заузимање Соледара има изузетно важну улогу за руску војску.
Према речима Леонкова, ослобађање Донбаса је друга фаза специјалне војне операције.
„Са територије Соледара украјински војници су непрестано гранатирали инфраструктуру и цивилно становништво Доњецке Народне Републике. И због тога су руске оружане снаге током специјалне операције имале задатак да ликвидирају непријатељске трупе које су стациониране у Донбасу. Међутим, Соледар није био само упориште украјинских војника. На територији овог града налазе се рудници соли који се протежу стотинама километара“, објашњава саговорник Спутњика.
Ове руднике соли, како истиче Леонков, украјински војници су током специјалне војне операције користили као базу за снадбевање својих трупа оружјем.
„У совјетско време, у овим рудницима се налазило складиште муниције. Због тога су их украјинске оружане снаге користиле као неку врсту базе за снадбевање оружјем својих трупа. Међутим, муниција, која је тамо била ускладиштена била је веома добро заштићена од директне ватре. Наравно, руска војска је могла да нанесе удар моћним оружјем, али изнад ових рудника налазило се насеље у којем је живело цивилно тановништво. Њих су Украјинци користили као живи штит. И то је компликовало заузимање овог града“, објашњава наш саговорник.

Зимска кампања кључна у ослобађању Донбаса

Међутим, према речима Леонкова, украјинска војска је претрпела тактички пораз у овом граду. Заузимање Соледара омогућава руским војницима ослобађање и других градова Донбаса, међу којима су Северск, Славјанск, Краматорск и Артјомовск.
„Заузимање овог града омогућава руској војсци да развије офанзиву у неколико праваца одједном. Овде се ради о заузимању Артјомовска са севера и приступу јужним периферијама, међу којима су Славјанск и Краматорск. Ако Соледар остане под контролом наше војске, онда ће непријатељ имати озбиљних проблема са логистиком и набавком муниције“, констатује стручњак.
Војни експерт Павел Шипилин објашњава да је Соледар веома важно чвориште у ком се украјинска војска снажно утврдила.
Сада се, како истиче, управо пресеца та линија одбране и руске позиције значајно јачају.
„Не могу рећи да ће Соледар решити све проблеме специјалне војне операције, али то је важна етапа и догађај који смо одавно чекали. То је реална победа и то је веома важно, пре свега психолошки, али је и на војном плану такође веома значајан тренутак“, рекао је Шипилин.

Ослобођење Донбаса кључни циљ

На питање када се може очекивати потпуно ослобађање Донбаса, руски војни историчар Јуриј Кнутов каже да је то главни циљ специјалне војне операције.
„Групација непријатељских трупа у Славјанску и Краматорску је прилично јака. Ми до краја фебруара треба да се потрудимо да бар значајан део ослабимо и исцрпимо. Али верујем да је ослобађање Донбаса кључни циљ. Међутим, то се неће догодити тако брзо колико бисмо желели. Славјанск и Краматорск су веома снажно утврђени. Али, ако Славјанск буде ослобођен, онда ће то, у ствари, значити да ће Краматорск ући у зону контроле контроле наших трупа. Стога ће ослобођење Славјанска играти значајнију улогу од ослобођења Краматорска“, објашњава саговорник Спутњика.
Што се тиче самог ослобађања Донбаса, Леонков каже да ће управо зимска кампања бити кључна и управо она омогућити коначно ослобађање Донбаса.
Пушилин је изјавио да су у току припреме за ослобођење целе Доњецке Народне Републике.
„Сада су могућности за ослобођење Артјомовска (Бахмута) и Северска знатно побољшане. У току су припреме за тренутак који смо чекали – ослобођење Доњецке Народне Републике“, изјавио је Пушилин.
Према речима Пушилина, непријатељска линија фронта биће уништена након ослобођења Соледара, Артјомовска и Северска.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ погледајте зашто светска политика више неће бити као што је била и шта нас очекује у наредном периоду.
Ловац Су-27  - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Пригожин: Соледар потпуно ослобођен
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
РУСИЈА
Након губитка Соледара НАТО позива да се повећа војна помоћ Кијеву
Руска војска у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Борци Вагнера држе Соледар под својом контролом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала