- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

За кога је алкохол користан: Шта су научници открили у 2022. години

© AFP 2023 / BEN STANSALLВотка
Вотка - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Научници су током прошле године одговорили на најважнија питања о алкохолу - да ли је штетан по здравље, шта човека вуче ка пићу и како се борити са зависношћу од алкохола?
Ескперти су утврдили да не може сваком алкохол да буде од користи. У научном листу „Лансет“ је објављена анализа о утицају алкохола на здравље мушкараца и жена између 15 и 95 година.
Како је појашњено, људима који су старији од 40 и немају тешка хронична обољења неће штетити свакодневна доза алкохола, на пример, једна или две чаше вина. Према истраживањима то смањује ризик од кардиоваскуларних обољења, можданог удара и дијабетеса.

Узрок сваке пете смрти - алкохол

За већину људи је алкохол штетан. Друга истраживања показују да је свака доза алкохола повезана са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести, па чак и смањењем волумена мозга.
Према подацима Светске здравствене организације који су објављени у мају 2022. године, три милиона људи умире од последица конзумирања алкохола сваке године, а то је 5,3 одсто свих смртних случајева. Алкохол је узрок и 5,1 одсто болести и повреда.
Посебно велику штету пиће наноси младима 13,5 одсто свих смртних случајева.
Истраживање из САД-а наводи да је алкохол узрок сваке пете смрти међу људима 20-49 година.
Према подацима научника, човека ка пићу вуку генетске предиспозиције и окружење. Током 2022. године научници са Универзитета у Амстердаму су открили какви се механизми стварају у мозгу, када неко донесе одлуку да пије.
Откривено је да је на пример пуштањем звукова са неких прослава се активира режањ мозга, који је одговоран за друштвене емоције, истовремено, се повећава жеља за алкохолом.

Како се трезни Русија

Русија је показала најбољи пример како се борити против алкохолизма, па је потрошња алкохола опала за 43 одсто од 2008. године.
Један од главних узрока Светска здравствена организација наводи ефикасну националну политику. Лекари Давид Заридзе, Иван Стилиди и Александар Румјанцев су 2021. године добили сдржавну награду за развој и примену технологија чији је циљ смањење болести и смртности, укључујући и алкохолизам.
„Смањењу конзумације алкохола су допринеле не само мере на државном нивоу, као што су повећање цена алкохола, забрана рекламирања алкохолних пића, већ и жеља људи за здравим начином живота. Људи су се одрекли лоших навика у корист спорта и правилне исхране“, рекла је аналитичарка компаније „НТех“ Марија Закатова.
Без обзира на све то у Русији се и даље много пије. Током 2021. године је по особи количина алкохола износила 9,1 литар.

Руси прелазе на џин

Неки експерти сматрају да је у последње три године употреба алкохола у Русији поново почела да расте, али то не одговара званичним подацима. Стручњацми сматрају да је разлог томе стрес. Све је почело током прве године пандемије и рестриктивних мера, али је то јмеђународни тренд, јер и Британија бележи пораст потребе за алкохолом.
За првих седам месеци 2022. године је у седам највећих трговинских ланаца продаја алкохола порасла за 12,1 одсто у односу на исти период 2021. године. Коњак се куповао за више од 7,8 одсто, водка за 8,1 одсто. Међутим, највише је повећана продаја џина, за 55 одсто, а разлог је нижа цена.
Према проценама Удружења произвођача пива, потрошња по глави становника у првој половини 2022. године опала је за 1,6 одсто и износила је 36,8 одсто у односу на сва алкохолна пића. Удео жестоких пића је порастао за три процента — на 48,4 одсто.
Негативне тенденције су приметне у селима, где расте смртност због конзумације алкохола. У Русији се током 2022. године за шест одсто повећао број психичких обољења, а за седам одсто број људи који су зависни од алкохола, изјавила је директорка одељења за медицинску помоћ деце и за јавно здравље Министарства здравља Русије Елена Шешко. Додала је и да се за седам одсто повећао пораст алкохолизма код жена. Према њеним речима, трећина смрти код деце је настала због пијанства родитеља.
Према речима Закатове, трећина становника у Русији не пије алкохол. Најчешће пију људи који су старости 25-45 година. Притом, 44 одсто млађих од 25 година такође пије. Према томе, она сматра, да млади људи показују да не желе да буду као одрасли.
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
ДРУШТВО
Руски експерти о мамурлуку: Расол не помаже свима, нити тактика „клин се клином избија“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала