- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Зашто је добро јести сланину и које витамине она има

© Sputnik / Лола ЂорђевићДомаћа сланина
Домаћа сланина - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Иако је сланина пуна масноће и соли, који се повезују са разним ризицима и болестима, она има и одређене витамине и чине неке позитивне учинке по здравље.
Просечна порција куване сланине од 100 грама садржи:
37 грама висококвалитетних беланчевина
Витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б12
Пристојне количине минерала гвожђа, магнезијума, цинка и калијума

Лек за мамурлук

Сланина и друга масна храна често се користе као кућни лекови за помоћ код мамурлука. Док високе концентрације соли и калијума у сланини могу да помогну у надокнади електролита изгубљених услед дехидратације и ублаже неке симптоме мамурлука, нема научних доказа да сланина заправо лечи мамурлук, пише портал Сити магазин.

Задржавање воде

Неки људи не уносе довољно соли путем хране, а спортисти умеју да се озноје и изгубе толико соли да узрокују неравнотежу електролита. Дијета богата натријумом може да помогне особама са синдромом постуралне ортостатске тахикардије (ПОТС) да управљају својим симптомима.
У тим случајевима, храна с високим уделом натријума попут сланине може да помогне људима да унесу довољно соли у своју исхрану, посебно ако им се не свиђа укус кухињске соли која се додаје њиховој храни.

Остале предности сланине

Ова намирница нема угљених хидрата, који се сматрају покретачем дебљања, а пружа и осећај ситости. Једноставна је за припрему и врло је добар извор енергије.

Колико сланине смемо да једемо?

Иако сланина можда није најздравија опција за доручак, не морате потпуно да је избаците из исхране. С времена на време можете уживати ​​у сланини, све док је комбинујете с много хранљивих и минимално прерађених састојака. Ако редовно једете сланину, покушајте да смањите унос што је више могуће, али слободно уживајте у њој једном или два пута недељно. Дневна оквирна препорука је око 30 грама сланине, односно 70 грама укупно масноћа на дан.
Броколи - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
ДРУШТВО
Знате ли шта је витамин У
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала