- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши министар енергетике Бугарске: Преплатили смо гас

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица гасовода
Компресорска станица гасовода - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Споразум са Турском о испорукама гаса покрива само трећину гаса који је потребан Бугарској, изјавио је Бугарској националној телевизији бивши бугарски министар енергетике Румен Овчаров.

„Бугарска је у заблуди јер и Грчкој и Турској плаћа како би ефикасно користили терминале, а без обзира на све то Бугарска добија руски гас. Зато што смо... прошле године преплатили милијарду након одустајања од 'Гаспромових' испорука“, рекао је он.

Почетком јануара је бугарски оператер „Булгаргас“ потписао са турском компанијом „Ботас“ уговор о испоруци течног природног гаса у наредних 13 година. Према речима министра енергетике техничке владе Росена Христова, Бугарска тиме добија доступ турским терминалима и може да купује природни гас од свих светских произвођача и да га истовари у Турској.
Према мишљењу противника уговора, Бугарска на тај начин добија могућност да купује руски гас. Она је крајем априла престала да добија директне испоруке гаса од „Гаспрома“ због тога што је одбила да плаћа гас по новој шеми, а крајем прошле године је уговор са руском компанијом истекао. Христов је на ту критику изјавио да није реч о куповини руског или било ког другог гаса, јер Бугарска, захваљујући уговору, само резервише капацитете терминала.
Бивши министар Бугарске Овчаров се не односи према уговору са компанијом „Ботас“ критички. Обратио је пажњу на то да нико не открива финансијске параметре тог споразума. Напоменуо је да су губици за Бугарску неколико милијарди евра и истакао да је веома лоше што земља нема доследну политику у енергетици.
Лого компаније „Лукоил“ - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
РУСИЈА
Бугарска опозиција: Евроатлантисти желе да национализују руски „Лукоил“ – то је пљачка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала