- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Милан Марић: Ко смо после пада, ко смо док падамо

© Фото : Спутњику уступила Фајрфлај продукција/ПромоМилан Марић у серији "Пад"
Милан Марић у серији Пад - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Живимо последице пада деведесетих година прошлог века. Велике промене су се десиле током тих 10-15 година и битно је да као друштво расправимо са тим периодом да ли је то био пад, каже глумац Милан Марић, главни актер серије „Пад“.
Почетак емитовања овог најављиваног пројекта сценаристе и редитеља Бојана Вулетића заказан је за 21. јануар на каналу „Суперстар“.

Ја ти верујем

Серија је снимљена по мотивима књиге „Година прође, дан никад“, интимне исповести Жарка Лаушевића након трагедије у јулу 1993. године када је убио двојицу и ранио једну особу.
„Са Жарком сам се сусрео пре почетка снимања. Пожелео ми је срећу. Разговарали смо о глумачком послу. Имао сам осећај да ми је казао `ја ти верујем`. Чули смо се након што је погледао серију и задовољан сам оним што ми је рекао“, навео је Марић у обраћању медијима најављујући почетак емитовања серије „Пад“.
У тренутку трагедије те 1993. године имао је три године, а о свом односу према догађају којим почиње прича серије каже:
„Сама одлука да се бавим овом темом једини је мој коментар на то што се десило. Из књиге смо извукли мотиве, бавили се контекстом, одређеним временским периодом и ситуацијом, а онда кроз нас је филтрирана тема 'шта се дешава са једном особом током пада'“.

Нико нас не спрема за пад

Популарни глумац објашњава и да се током припреме серије отворило питање шта је то пад:
„Годину и по дана размишљам о томе и без одговора сам. Од рођења вас сви припремају за успон, а нико вам не говори како изгледа пад и шта се дешава након тога. Устанеш, отресеш прашину и шта онда, ко смо ми после пада, ко смо док падамо? То је била и замка, јер нисмо могли да останемо дистанцирани. Захтевало се од нас да себе на чудан начин откопчамо, да своје сумње, несигурности, искуства са падовима ставимо унутра. Тешко је било причати о тој непознаници која нас плаши као што дете плаши мрак“.

Играмо се са слабостима и емоцијама

Милан Марић, познат по улогама у филмовима „Тома“, „Довлатов“, серијама „Породица“, „Државни службеник“, „Беса“, објашњава како је било играти глумца:
„Из техничког угла било ми је лакше, јер разумем тај процес. Све остало је морало да буде ново, да себе као глумца пробам да поништим како бих направио другу личност. Злоупотребљавате себе, своје искуство, играте са са својим слабостима, фрустрацијама, емоцијама, жељама, тајнама и од тога као алхемичар правите формуле које дајете људима, а имате феноменалан штит – ово нисам ја, него мој лик“.
© Фото : Спутњику уступила "Фајрфлај" продукција/ПромоМилан Марић у серији "Пад"
Милан Марић у серији Пад - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Милан Марић у серији "Пад"

Фреска времена

Своје учешће у серији „Пад“ глумац Светозар Цветковић видео је као допринос „представника 20. века у коме се десио распад система какав је данас тешко замислити“.
„Ми смо склони забораву. Нарочито заборављамо оно лоше. Један догађај је променио живот човеку, али и наш живот. Горан Марковић и Миша Радивојевић кажу да је филм велика лаж. У овој серији смо се страшно приближили истини о том времену и томе како се живот одједном преокрене. Тешко да од овог пројекта можемо имати већу одговорност према догађају, времену и људима који су били укључени“, истакао је Цветковић.
Серија „Пад“, према речима Бобана Јевтића, креативног директора продуцентске куће „Фајрфлај“, говори о крхкости људске егзистенције. Он открива да ће ова „велика фреска времена“ бити представљена и на Филмском фестивалу у Берлину.
Милан Марић и Бојан Вулетић на снимању серије Пад - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
КУЛТУРА
Има ли после злочина опроста: Бојан Вулетић о серији „Пад“ инспирисаној књигом Жарка Лаушевића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала