- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Несташица антибиотика за децу у Србији – шта је узрок?

© Sputnik / Стефан ЂурићАпотеке остају без лекова.
Апотеке остају без лекова. - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
У апотекама широм земље несташица је антибиотских сирупа за децу. Уз велику тражњу због ширења респираторних инфекција, произвођачи и апотекари кажу да узрок мањка треба тражити и у поремећајима на глобалном тржишту од цене сировина и амбалаже до дистрибуције.
Чекаонице домова здравља пуне, поједини рафови у апотекама полупразни. Недостају сирупи за децу на бази пеницилина – синацилин, оспамокс, панклав. Тешко их је наћи и у приватним и у државним апотекама, па су лекари принуђени да преписују замене, наводи РТС.
"То су такве количине кад можете да замислите да је за апотеку понуђена једна кутија, једна бочица, несташица је тог типа да га једноставно нема. То се увек дешавало у овом зимском периоду, међутим, основни проблем је та цена која не прати цену набавке или комплетног лека или сировине за производњу која се обавља у Србији", наводи председник Савеза приватних апотекара Србије Драгутин Рајевац.
У Србији пеницилинске сирупе за децу производе две компаније, остало је из увоза. У једној од домаћих фабрика у децембру је дошло до застоја у производњи због квара на делу опреме.
"Очекујемо да ће се услови стабилизовати до краја јануара и да ћемо започети производњу 100.000 паковања тако да ћемо обезбедити тржиште у наредних пет месеци. 'Галеника' има залихе до годину дана антибиотика тако да смо обезбедили адекватну терапију пацијентима", наглашава директорка производње и квалитета у компанији Галеника Наташа Мамула.
Пацијенти не треба да брину, поручују и надлежни. Протекле недеље апотекама је испоручено 70.000 амоксиклава, а у јануару ће се наставити производња синацилина. Позивају да се не праве залихе и не подиже паника. Сагласни су са апотекарима – цена лекова мораће да се мења.
"Србија редовно плаћа свим добављачима и свим државама из којих они увозе и пратимо редовно пораст цена. Да ли постоји потреба за порастом цена – постоји због пораста цене сировина, транспорта, енергената, секундарне амбалаже. Чак је амбалаже поскупела више него сировине и то је нешто што морате редовно да пратите тржиште, да анализирате", каже директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.
Анализу су европски произвођачи радили још у септембру и упозорили да ће бити проблема са лековима. Ситуација је кулминирала у децембру, када је у Немачкој забележено да се више од 300 лекова једва може наћи, а готово је немогуће било купити обичне сирупе за децу на бази ибупрофена и парацетамола. Слично је и у Италији, Швајцарској, Француској.
Сируп - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Несташица лекова у Немачкој: парацетамол се шаље из Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала