Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Нови Рачак“ на суду – довољно је да упере прстом на Србина и да кажу: Крив си!

© AP Photo / Visar KryeziuВилијам Вокер на Косову
Вилијам Вокер на Косову - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Одлука Приштине да распише међународне потернице за 18 лица српске националности због наводног учешћа у догађају у Рачку пре 24 године нови је безбедносни притисак за Србе на Косову, каже за Спутњик Верољуб Петронић, стручњак за безбедност из Косовске Митровице.
Сама чињеница да након толико година Специјално тужилаштво у Приштини износи у јавност списак од 18 Срба, како истиче Петронић, сигурно додатно плаши Србе , прво што се не зна да ли је тај списак бити коначан , друго што се сви питају је шта се чекало више од 20 година да се избаци списак са осумњиченим Србима.
„Сигурно да је ово додатни притисак јер и неки човек који је током сукоба био у резервном саставу, па макар био и кувар или писмоноша мора да стрепи да ли ће га неко оптужити за ратни злочин”, каже Петронић.
Сигурно је, сматра он, да се власти у Приштини захваљујући спонзорима своје независности труде да на све начине ућуткају оне који не деле мишљење косовских спонзора.
Тако се сасвим заборавило признање Хелене Ранте, финског форензичара која је водила истрагу о убијенима у селу Рачак на Косову И Метохији, да је била под страшним притиском тадашњег шефа верификационе мисије ОЕБС-а, да у свом извештају окриви Србе за убиства.
Најбољи доказ да се они који проговоре о истини у Рачку морају ућуткати је случај Ивана Тодосијевића кога су албански медији разапињали, а под тим притисцима га и суд прогласио кривим због „подстицања ненационалну, расну и верску мржњу”, те га осудио на годину дана затвора.
Подсетимо Тодосијевић је на обележавању 20 година од почетка НАТО агресије на СР Југославију изјавио да се у Рачку догодило нешто због чега је касније монтирана оптужница по којој би се Срби оптужили за наводни масакр у Рачку и да је то био повод за НАТО агресију.

Срби између чекића и наковња

Новим оптужницима се Срби на Косову и Метохији стављају између чекића и наковња па се тако на северу терете за тероризам, а на југу за ратне злочин а по потреби се та улога мења.
Срби на југу који покрену имовинске спорове против Албанаца који су узурпирали њихове куће и имања када дођу на корак од повратка своје имовине бивају оптужени за ратне злочине, а за пресуду „крив је” потребно је да неко на њих упери прст и нађе два сведока.
Драконске казне добијају Срби одреда ако се само нађу на оптуженичкој клупи.
Тако је Ненад Арсић осуђен на шест година јер је током рата наводно натерао жртве Ј.Ш. и С.Ш, „који и данас пате, да пију алкохол и певају српске песме“.
Дарко Тасић из Мале Круше је осушен на 22 године затвора јер је наводно починио злочин у том косовском селу.
Тасић је проглашен кривим и да је као члан резервног састава полиције био саучесник и да је заједно са другим непознатим особама, како је наведено, учествовао у пљачки, илегалном и намерном паљењу кућа што није било оправдано војним дејствима.
„Веће локалних судија је подлегло притиску јавности и изрекло казну која до сада није забележена у послератној судској пракси Косова. Казна је одређена изнад законског максимума, на шта ћемо Апелационом суду у Приштини жалбом указати“, изјавио је тада његов бранилац Дејан Васић.
Највећа предвиђена казна за ово дело је од 5 до 20 година затвора.
Бројни су примери где за Србе у процесима није било правде, од сведока који дају тотално различите изјаве до оних који на суду кажу да особа која се сумњичи није извршила кривично дело које му се ставља на терет, али Срби свакако на крају буду криви и осуђени.
Након нових оптужница све је висе Срба који се питају да ли смеју остати ан КиМ, а примери из праксе показују да ће уколико буду ухапшени бити и криви за оно што им се ставља на терет.
Судски процеси показују да током процеса тужилаштво не треба да доказује кривицу већ да оптужени треба да доказују своју невиност.

Ко о чему, Курти о „геноциду”

Након 24 године од сукоба у Рачку који је био повод за бомбардовање Србије од стране земаља НАТО-а, предвођених Сједињеним Америчким Државама, косовске власти одлучиле су да покрену поступак против 18 лица српске националности због наводних ратних злочина.
Премијер Косова Аљбин Курти рекао је да Специјално тужилаштво Косова расписало међународне потернице за 18 лица српске националности због наводног учествовања у догађају у Рачку.
„Они који негирају геноцид, сањају о његовом понављању. Али злочин против човечности, геноцид какав су починиле српске снаге у Рачку 15. јануара, не може се сакрити, замаглити и амнестирати“, рекао је Курти на церемонији поводом обележавања 24. годишњице догађаја у Рачку.
Вест коју су пренели приштински медији изазвала је нови страх међу Србима на Косову И Метохији који се из дана у дан налазе на новој животној прекретници, да ли остати или заувек напустити вековна огњишта.
Погледајте и емисију Спутњика из серијала о НАТО агресији на СРЈ - "Све лажи Вилијема Вокера":
Рачак 15.јануар 2019. године - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
СРБИЈА
Курти: Тужилаштво расписало међународне потернице за 18 Срба због „Рачка“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала