- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пословни део „Генекса“ и даље без купца и поред рекордно ниске цене

© AP Photo / Darko VojinovicКула Генекс
Кула Генекс - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Многи некада значајни објекти у главном граду деценијама су празни, напуштени, чекају реконструкцију. Пословни део куле „Генекс“ не може да се прода ни по цени од 400 евра за квадрат. Али извесно је решење за зграду бивше „Беобанке“, за чију обнову је први пут издата грађевинска дозвола, а инвеститор ће уложити око двадесет милиона евра.
Нови покушај пословног дела стамбено-пословног центра „Генекс“ заказан је за 6. фебруар. И док у стамбеном делу квадрат кошта до 3.000 евра, у пословном је цена само 400.
Отуда идеје да држава откупи пословни део и претвори га у студентски дом или у културно-образовни центар који би носио Теслино име.
„Пошто се ово више не продаје, ово се поклања. Првобитна цена у априлу је била 16 милиона па је спала у августу на 11, а сад је седам. Ми смо влади предложили пошто је ово споменик културе да се влада ту укључи пошто има право прече куповине“, истиче Божидар Ставрић, управник стамбене заједнице куле „Генекс“.

Зграда „Беобанке“ ће поново засијати

На углу Бранкове и Царице Милице ускоро ће, како је најављено, настати зелена оаза. После многих покушаја, пројекат „Бранков бизнис центар“ коначно ће избрисати ругло у центру града.
„Тачно је, та зграда је више пута мењала власника и неки власници су имали одређене идеје шта да раде са том зградом, али никада нико није завршио пројекат и добио грађевинску дозволу. Тако да, колико ја знам, радови почињу веома брзо и зграда ће коначно бити реконструисана“, потврђује Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Како је зграда део просторно културно-историјске целине, неопходна је била и дозвола градског Завода за заштиту споменика културе који је прво прописао услове и мере реконструкције, а затим дао и сагласност – уобичајена процедура.

„Морам напоменути да је то прецизирано одлуком о утврђивању споменика културе. Најчешће када су споменици културе, не може ништа ново да се ради. А у просторно културно-историјским целинама сваки објекат је валоризован другачије у смислу архитектонског, урбанистичког, историјског дела и тим објектима се у оквиру целине могу предузимати различите мере“, објашњава Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Неким зградама се враћа стари сјај

„Пошта 2“ на Савском тргу биће први идеално реконструисани објекат у Београду. Њена фасада изгледаће исто као 1929. године, пре рушења у Другом светском рату. А да би тако изгледала, можда ће морати поново да се руши, пише РТС.
„То зависи од пројекта. Имате различите методе грађевинске како то може да се ради. На Западу имате ситуацију када остану само четири зида, а све унутра се уради ново. Тек када се отвори зграда, када се уради пројекат знаће се шта тачно треба да се уради да би се зграда реконструисала“, наводи Весић.
Тај простор биће намењен деци. Припашће позоришту „Бошко Буха“ и Дечјем музеју Београда.
Етно село  - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Стаклени видиковац на врху Каблара: Планови за развој јужне и западне Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала