- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научник разбија мит: Индустрија мало утиче на загревање планете

CC0 / Рixabay / Земља
Земља - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Индустријска делатност човека мало утиче на глобално загревање, сматра научник са Института за физику Земље Руске академије наука Сергеј Шалимов.
Шалимов је у интервјуу за портал "Газета" објаснио да је током протеклих 100 година температура на планети порасла за око степен, а концентрација угљен-диоксида са 300 на 400 ппм. Он је назвао нетачним мишљење да, ако бисмо престали да сагоревамо угаљ, гас и нафту, температура тада не би расла. Према његовим речима, температурних колебања је било и раније.
„Зато што је, рецимо, у последњем периоду између два ледена доба температура на Земљи била за око 2° виша од садашње. И како је то повезано са емисијом СО2? Пре 10.000 година није постојала цивилизација“, рекао је научник.
Он је додао да делатност човека, наравно, може утицати на равнотежу СO2 у атмосфери и океану. Међутим, научници тек треба да изуче зашто настаје ефекат стаклене баште.
Подсетимо, према подацима УН, последњих осам година на Земљи су биле најтоплије у историји праћења температуре. Стручњаци истичу да ће се глобално загревање и други дугорочни трендови климатских промена наставити као резултат рекордне емисије стаклене баште које задржавају топлоту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала