- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит о обележавању дана Републике Српске: 9. јануар 2024. се неће догодити

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Кристијан Шмит, такозвани високи представник у Босне и Херцеговине, коментаришући прославу 9. јануара као Дана Републике Српске, изјавио је да је обележавање празника који је Уставни суд БиХ већ прогласио неуставним, наредне године упитно.
Шмит је за лист „Ослобођење“, поручио да очекује од Тужилаштва Босне и Херцеговине да провери и прегледа говоре, односно све оно што су јавни функционери тог дана изјавили, а што је у супротности са пресудом Уставног суда, пренео је портал „Кликс“.
„Рекао сам да тамо немају шта да траже државни службеници и због тога полазим од претпоставке да ће се брижљиво анализирати и проверити све шта се тамо дешавало. Сада се морамо одмаћи од 9. јануара 2023. и гледати у будућност“, рекао је Шмит, истакавши „да се 9. јануар 2024. у том оквиру и на тај начин неће догодити“.
„Дакле, могу се славити и државни празници и празници ентитета, али то се може радити на други начин и никоме због тога неће пасти круна с главе“, рекао је Шмит за сарајевски лист.
Шмит се такође писаним путем обратио властима Републике Српске, наводећи да прослава 9. јануара није заједничко сећање и европска вредност, као и да је о том дану коначну одлуку донео Уставни суд БиХ који је оценио да обележавање тог дана не доприноси јачању заједничког колективног идентитета.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
РЕГИОН
Додику опет прете санкцијама: Мирна Босна није у агенди западних сила
Обележавање дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
РЕГИОН
Додворавање Западу: Скандал у Црној Гори и због Републике Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала