- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска ослободила стратешки важну тачку код Доњецка

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 327. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да постоји позитивна динамика специјалне операције и да се све развија према плану. Украјинске службе спремају провокацију са дизањем у ваздух силоса у Харковској области, како би оптужиле Русију да ствара дефицит хране у Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:12 16.01.2023
Русија је сазвала седницу Савета безбедности УН о проблему прогона Украјинске православне цркве (УПЦ). Он ће бити одржан у уторак у 21.00.
21:51 16.01.2023
Мисија експерата Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) почела је са радом у Јужноукрајинској нуклеарној електрани, објавио је на Твитеру генерални директор агенције Рафаел Гроси.
"Овде смо да помогнемо да се осигура нуклеарна безбедност током сукоба који је у току. Ускоро ће ИАЕА имати стално присуство у свим нуклеарним електранама у Украјини", написао је Гроси на друштвеним мрежама.
21:40 16.01.2023
Ослобођено село Верхње Водјано, стратешки важно за ослобађање ДНР
Вршилац дужности Доњецке Народне Републике Денис Пушилин саопштио је да је заузето село Верхње Водјано у близини Доњецка.
„Верхње Водјано је под нашом контролом. Сада можемоп да кажемо да ћемо у наредних неколико дана видети ослобађање нових насеља“, изјавио је Пушилин на свом Телеграм каналу.
21:24 16.01.2023
Амбасаде Украјине у разним земљама врбују плаћенике
Украјинске амбасаде у разним земљама врбују плаћенике ради учешћа у борбеним дејствима на територији Украјине, саопштио је белоруски државни телевизијски канал „Беларус 1“.
„Украјина је центар окупљања за хиљаде плаћеника из целог света. Националисти, расисти, радикали, ултра десничари, они који су жељни новца, постају чланови украјинске легије странаца. А најамнике врбују у амбасадама Украјине у разним земљама. Тако су једног управо врбованог плаћеника ухаписили у Минску. Испоставило се да је упућен из Амбасаде у Тбилисију у Минск, односно у феуд украјинског амбасадора у нашој земљи Игора кизима, како би му он дао инструкције за ступање у 'грузијски легион' и помогао му да преко Белорусије оде да се бори у 'независној'“, наведено је у информативној емисији телевизијског канала „Беларус 1“.
19:45 16.01.2023
Генерал-мајор Оружаних снага Украјине, бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, Сергеј Кривонос, упозорио је на свом Телеграм каналу да се, ако се изгуби Бахмут (Артјомовск), могу створити услови за опкољавање целе украјинске групе у Донбас.
Како је Кривонос приметио, губитком Бахмута (Артјомовска), руске снаге ће моћи да развију офанзиву на славенски и запорошки правац.
Истовремено, нагласио је украјински генерал, ако руске трупе нападну, заобилазећи Харков са руске стране, у правцу Павлограда и са Донбаса, у правцу Павлограда, онда се могу створити „предуслови за опкољавање наше групе на истоку Украјине“.
17:59 16.01.2023
Британски министар одбране Бен Волас рекао је да ће Британија обезбедити Украјини 100 оклопних возила, укључујући и оклопне транспортере Булдог, говорећи у Доњем дому парламента
Он је додао да ће Кијеву бити послата опрема за чишћење минских поља и изградњу мостова у вредности од 20 милиона фунти, као и десетине беспилотних летелицам вредних 20 милиона фунти за јачање артиљерије.
17:17 16.01.2023
Кијевске власти су повукле део трупа са запорошког сектора фронта, рекао је за Спутњик Владимир Рогов, члан Главног савета администрације Запорошке области.
„Режим Зеленског је повукао део трупа из нашег правца, пребацивши их у источни правац, на подручје Соледара и Артјомовска“, рекао је Рогов.
Конкретно, према његовим речима, један број елитних јединица украјинске војске, легије странаца, Националне гарде, као и територијалне одбране остао је на запорошком сектору фронта.
16:32 16.01.2023
15:23 16.01.2023
Пољска појачава број војника на истоку земље
Пољска настоји да повећа број војника углавном на истоку земље, изјавио је вицепремијер и министар националне одбране те земље Маријуш Блашак.
„Наш циљ је да пољска армија буде што бројнија, посебно у источном делу наше земље“, рекао је Блашак у разговору с пољским војницима.
Он је додао да у овом тренутку у Пољској почиње обука 2.800 војника који су ангажовани на добровољној основи. Пољске власти су раније саопштиле да намеравају да број војника повећају на 300.000.
15:13 16.01.2023
Припадници два батаљона Оружаних снага Украјине напустили су своје положаје на линији фронта у подручју Артјомовска и Соледара због недостатка муниције, пише шпански "Ел Паис".
Како наводи лист, информацију о повлачењу потврдио је командант тенка из 24. тенковско-механизоване бригаде Оружаних снага Украјине са кодним именом „Бурштин“. Према његовим речима, од шест борбено спремних тенкова у његовој чети, који су јој били на располагању пре две недеље, остао је само један.
12:51 16.01.2023
Од почетка дана руска ПВО је изнад Црног мора у близини Севастопоља оборила десет украјинских беспилотних летелица, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
Како је навео, у граду није оштећен ниједан објекат.
12:43 16.01.2023
Руски ПВО системи су за 24 сата оборили три украјинска дрона и седам вишецевних бацача ракета „химарс“ и „ураган“ у ЛНР и ДНР.
Аеродром руске авијације у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Специјална операција у Украјини
Брифинг руске војске: У ДНР ликвидирано више од 75 украјинских војника
12:17 16.01.2023
Украјински војници стигли су у Оклахому где ће проћи обуку на системима „патриот“. Планирано је да се за неколико месеци обучи стотинак стручњака.
12:12 16.01.2023
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
РУСИЈА
Песков: Испорука британских тенкова неће променити ситуацију у Украјини, гореће као и други
12:11 16.01.2023
Две особе су погинуле, још четири су повређене у украјинском гранатирању Калињинског округа Доњецка, саопштио је официр Народне милиције ДНР и посланик републичког парламента Андреј Бајевски.
11:00 16.01.2023
Европска комисија: Украјини нови пакет финансијске помоћи од три милијарде евра
Европска комисија планира да за Украјину, у име Европске уније, издвоји нови пакет макрофинансијске помоћи у вредности од три милијарде евра током ове недеље, написао је потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис на Твитеру.
Саопштио је да је у име Европске уније потписао меморандум којим ће се Украјини испоручити нови пакет макрофинансијске помоћи за 2023. годину у вредности од око 18 милијарди евра у виду кредита.
10:08 16.01.2023
Премијер Пољске моли Немачку да преда Кијеву тенкове
Премијер Пољске Матеуш Моравецки изјавио је да ће отпутовати у Немачку како би убедио немачке политичаре да предају Кијеву тенкове.
„Надам се да ће намачки партнери смело одреаговати и да ће Украјини послати велику количину тешког наоружања“, рекао је премијер Пољске.
Он је навео да Пољска, пре него што Украјини преда тенкове „леопард“, мора да добије сагласност Немачке, с обзиром на то да су тенкови немачке производње. Додао је, да се нада, да ће сагласност брзо добити.
09:53 16.01.2023
Саветник шефа канцеларије украјинског председника Алексеј Арестович критиковао је репресије против канонске Украјинске православне цркве од стране Службе безбедности Украјине.
„Да ли сте видели наслове на ‘Фокс њузу’ када је СБУ ушла у Кијевско-печерске и друге лавре: ‘Зеленски је објавио рат хришћанству’? Да ли такви наслови иду у корист Украјине? С обзиром на сложене процесе који се тамо одвијају (у УПЦ) треба придобити на своју страну оне који су за нас, а жестоко репресирати оне који су против Украјине“, рекао је Арестович у интервјуу за Јутјуб канал „Гласине“.
Према његовим речима, Украјинску православну цркву посећује око шест милиона Украјинаца, које не треба за ово неосновано водити као „руске агенте“. Према његовом мишљењу, ова политичка технологија штети земљи.
09:44 16.01.2023
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је да су ПВО системи оборили још једну беспилотну летелицу изнад мора у близини аеродрома Белбек.
„Поново напад дронова. Системи ПВО оборили су летелицу изнад мора у правцу Белбека“, написао је губернатор на свом Телеграму.
Украјинске снаге су од почетка године неколико пута нападали Крим беспилотним летелицама. Све оне биле су оборене.
09:32 16.01.2023
Украјинске снаге гађале су Калињински округ Доњецка. Потпуно је разрушена зграда у којој су се налазили социјални објекти. Такође су оштећене две стамбене зграде.
У нападу су повређене четири особе.
Како је саопштило Министарство за ванредне ситуације ДНР, испод рушевина могли би се налазити људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала