- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Богати, никад богатији: Више од половине богатства на планети припада 81 милијардеру

© Sputnik / Павел ЛисицынЗлатна полуга
Златна полуга - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Укупно 81 милијардер на свету има више од половине укупног богатсва на планети, наводи се у извештају добротворне организације „Оксфам“.
У последње две године један одсто најбогатијих људи на планети је увећао своје богатсво за 26 хиљаде милијарди долара, притом, укупни светски показатељ се повећао за 42 хиљаде милијарди долара. Односно, на најбогатије људе се односе две трећине раста, док у исто време за 99 одсто становника њихово богатсво увећало за само 16 хиљада милијарди долара. Извештај је представљен на Светском економском форуму у Давосу.
То указује, да се темпо повећања средстава најбогатијих људи успорио, наводи америчка телевизија Си-Ен-Би-Си.
Извршни директор „Оксфам интернешнал“ Габриела Бухер је предложила да се повећа порез за невероватно богате људе и навела да је то неопходан услов за смањење неједнакости и оживљавање демократије. Према њеном мишљењу, промене у пореској политици ће помоћи у борби са кризом у целом свету.
„Опорезивање екстра богатих људи и великих корпорација је излаз из данашњих криза које се надовезују. Време је да се разбије мит о томе да смањење пореза за најбогатије људе доводи до тога да се њихово богатство некако пробије до свих осталих“, рекла је Бухер.
Један одсто најбогатијих људи чини 45,6 одсто укупног светског богатсва, а 50 одсто са најнижим приходима чини 0,75 одсто, наводи се у извештају. За последње две године богатсво милијардера се просечно повећало за 2,7 милијарди долара дневно.
Међу хиљаду најбогатијих људи на свету је само 124 жена и пет људи црне пути.
Просечна стопа пореза за најбогатије у Организацији за економску сарадњу и развој, која укључује 38 држава, снизила се са 58 одсто у 1980. години на 42 одсто. За сто земаља је просек још нижи и износи око 31 одсто.
Међутим, многи најбогатији људи на свету скоро да не плаћају порез. На пример, реална пореска стопа једног од најбогатијих људи у историји Илона Маска, директора компаније „Тесла“ је 3,2 одсто. Други најбогатији човек, директор „Амазона“ Џеф Безос, плаћа порез по стопи од један одсто.
Њујоршка берза - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Рекордни дневни губитак: Амерички милијардери изгубили 93 милијарде долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала