Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ очекује да Београд и Приштине постигну компромис до априла

© AFP 2023Зграда ЕУ
Зграда ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је данас да Европска унија очекује да Београд и Приштина постигну компромис у дијалогу до априла ове године, за када су заказани избори у општинама на северу Косова и Метохије.
„Веома је важно да немамо даљу ескалацију тензија. За нас и за целу европску заједницу веома је важно да видимо да су обе стране заиста посвећене проналажењу компромиса пре локалних избора у априлу. Битно је учинити све да се ситуација нормализује и дијалог који води Европска унија мора да се настави“, рекла је Фајонова за „Коху“.
Она је истакла да је од приштинских политичара добила уверње да су спремни да што пре отпочну разговоре на основу француско-немачког предлога. Фајонова је, међутим, додала да се од странака захтева и спровођење договора из претходног дијалога, укључујући и онај о формирању Заједнице српских општина.
„Дијалог мора да се настави и да се испуне сви договори, укључујући и формирање ЗСО. Ово је веома важно наредних недеља, месеци. Зато сам поновила ставове да власти Косова, и наравно Србије, морају да учине све да се ситуација нормализује и да не буде даље ескалације“, рекла је Фајонова.
Упитана о незваничним документима који говоре о подели и размени територија, који су раније објављивани и у Словенији, Фајонова је рекла да су такве расправе опасне и против европских вредности.
„Важно је да Косово и Србија финализују споразум, посебно Бриселски из 2013. године, који има много тачака које морају да се испуне. До избора нас дели неколико недеља и покушала сам да охрабрим, уверим косовске власти да заиста воде рачуна о српским заједницама и општинама, како би се грађани осећали безбедно, како се не би плашили косовских власти“, навела је Фајонова, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала