- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хуманиста Михалков против лудила и тотално мрачне цензуре колективног Запада

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаНикита Михалков
Никита Михалков - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Отвореним писмом члановима савета ЕУ, Никита Михалков се као хуманиста успротивио лудилу колективног Запада којим влада тотална и мрачна цензура.
Прослављени руски редитељ Никита Михалков упутио је отворено писмо члановима Савета Европске уније након што се нашао на удару 9. европског пакета санкција против Русије у коме је бриселским бирократама поручио: Чујте наше „не“ док још за то имате времена.

Хуманиста Михалков против лудила колективног Запада

Михалков је само потврдио не само своју велику приврженост хуманистичким принципима и праведној страни рата у коме, хтели-не хтели, учествују и велики уметници као што је и он, каже за Спутњик теоретичар филма и филмски критичар Божидар Зечевић.
„Не видим да је он иједним својим поступком прекршио такав свој хуманистички однос зато што подржава руководство своје земље и своју земљу у рату. То је једна позитивна чињеница и знајући га као човека који је одувек био прави Рус, али пре свега прави човек и прави уметник, не чудим се таквом његовом ставу. Он није урадио ништа ново само је потврдио своју дугогодишњи ангажман на страни истине“.
Зечевић сматра да је одлука Савета ЕУ да се Михалкову забрани улазак у земље Уније последица једног лудила које је обухватило колективни Запад и ком нема краја.
„Они ће тражити и главе, и немогуће ствари и то више нико озбиљан не узима озбиљно. То што они траже је једна глупост која се, надам се, неће остварити, јер сви који се озбиљно баве уметношћу и који су уопште озбиљни људи, не могу озбиљно да схвате овакву иницијативу. Али овај свет је полудео да ја више не могу да кажем ништа са сигурношћу. И то је могуће као што је могућа и забрана Чајковског, Достојевског итд. Ту више нема никакве дискусије – западни свет је помахнитао.“

Тотално мрачна цензура влада Западом

Зечевић додаје да на Западу још увек има разумних људи који ће се сложити са садржином писма Никите Михалкова.
„Међутим, данас је врло непопуларно објавити икакву подршку таквом писму јер одмах ће се наћи људи који ће таквог човека напасти. Уопште, тотална мрачна цензура влада Западом и она је пуна претњи. Свако ко се нормално односи, ако тако могу да кажем пошто је питање шта је нормално у овим временима, изложен је таквим опасностима“, закључио је Зечевић.
Никита Михалков на „Директној линији“ са председником Русије Владимиром Путином - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
РУСИЈА
Чујте наше „не“, док још за то имате времена: Отворено писмо Никите Михалкова Савету ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала