- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ново велико престројавање у Црној Гори: Ко је све "виђен" у трци за председника државе

© Sputnik / Бобан НововићГласање у Подгорици
Гласање у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Након што је предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић расписала предсједничке изборе за 19. март већ су забиљежене прве реакције политичких актера, кога је изненадио овакав потез, а кога није, као и лицитације ко би могао бити кандидат за ту функцију.
Аналитичар Предраг Дрецун истиче да њега лично није изненадио термин расписивања предсједничких избора, јер је очекивао да то буде у најкраћем могућем року.
„Неколико политичких субјеката из такозване парламентарне већине су жељели да раздвоје предсједничке и парламентарне изборе како би спријечили евентуалну синергију на такозваном црногорском блоку, како би избјегли предвиђање да онај ко гласа за предсједничког кандидата да ће гласати на парламентарним изборима и за коалицију блиску том кандидату. Ту идилу на такозваном црногорском блоку донекле је покварила иницијатива СДП да се за предсједничке изборе предложи заједнички ванстраначки кандидат, дакле личност која није политичар. Тиме желе да направе дистанцу од ДПС-а, свјесни да та партија на то не може пристати док је води овакав персонални састав као сада, а и жеља им је да се приближе такозваном централистичком блоку гдје су Европа сад, Демократе и УРА“, каже Дрецун за Спутњик.
© Sputnik / Бобан НововићПредседник Црне Горе Мило Ђукановић у скупштини
Председник Црне Горе Мило Ђукановић у скупштини - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Председник Црне Горе Мило Ђукановић у скупштини
Он је мишљења да је ДПС са неколико конституената парламентарне већине учествовао у договору око термина за предсједничке изборе, иако његови политички лидери тврде супротно.
„Вјерујем да је ДПС учествовао, са једним или два конституента већине, у договору око расписивања предсједничких избора, иако сада чујемо из њихове партије поруке да их је расписивање избора изненадило. Сама логика да се избори расписују прије конституисања и попуне Уставног суда мени намеће закључак да је постигнут договор да се Уставни суд попуни са још двојицом судија. Једног би предложила парламентарна већина, другог коалиција око ДПС-а и са пет судија у саставу, а треба да их има седам, суд би могао да доноси одлуке“, сматра Дрецун.
Наш саговорник је мишљења да ће се актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић кандидовати и на наредним предсједничким изборима, мада његова кандидатура не зависи само од унутрашњих политичких прилика, већ и од ставова НАТО и ЕУ.
„Ја мислим да ће се Ђукановић кандидовати испред своје партије за предсједничке изборе, јер ДПС нема ниједну личност, осим њега, која ту партију може да држи на окупу“, оцењује Дрецун за Спутњик.

Почело лицитирање именима

Чим је објављена вијест да су расписани предсједнички избори један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић је саопштио ће тај политички субјект имати свог кандидата и да ће он побиједити у трци за ту функцију.
Јавност у Црној Гори већ увелико лицитира ко би могли бити кандидати за предсједничке изборе.
© AP Photo / Risto Bozovic

Мило Ђукановић

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
1/8

Мило Ђукановић

© Фото : Јутјуб/PR Centar Public Relation Centre

Милица Пејановић Ђуришић

Милица Пејановић Ђуришић - Sputnik Србија
2/8

Милица Пејановић Ђуришић

© Sputnik / Бобан НововићМилојко Спајић и Јаков Милатовић
Милојко Спајић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија
3/8
Милојко Спајић и Јаков Милатовић
© Sputnik / Никола БижићМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија
4/8
Миодраг Лекић
© Sputnik / Бобан Нововић

Алекса Бечић

Алекса Бечић - Sputnik Србија
5/8

Алекса Бечић

© Sputnik / Бобан Нововић

Јелена Боровинић Бојовић

Јелена Боровинић Бојовић - Sputnik Србија
6/8

Јелена Боровинић Бојовић

© Фото : Youtube/Univerzitet Crne Gore/Printscreen

Владимир Божовић

Владимир Божовић - Sputnik Србија
7/8

Владимир Божовић

© Фото : Youtube/MediaBiro/Printscreen

Мило Божовић

Мило Божовић - Sputnik Србија
8/8

Мило Божовић

1/8

Мило Ђукановић

2/8

Милица Пејановић Ђуришић

3/8
Милојко Спајић и Јаков Милатовић
4/8
Миодраг Лекић
5/8

Алекса Бечић

6/8

Јелена Боровинић Бојовић

7/8

Владимир Божовић

8/8

Мило Божовић

Помињу се актуелни предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић, а евентуално би могла да га замијени Милица Пејановић Ђуришић. Из Покрета „Европа сад“ помињу се Милојко Спајић или Јаков Милатовић, а у јавности се могу чути и имена Миодрага Лекића, кога је парламентарна већина била предложила за мандатара, лидера Демократа Алексе Бечића, љекарке Јелена Боровинић Бојовић, док је раније помињано име и ректора Универзитета Црне Горе Владимира Божовића, да би могао бити кандидат ДФ-а.
Неколико извора из ДФ-а саопштило је Спутњику да у том политичком блоку размишљају да њихов кандидат за мјесто предсједника Црне Горе буде и Мило Божовић, актуелни градоначелник Будве, човјек који је, водећи ДФ, убједљиво побиједио на изборима у метрополи туризма.

Да ли је ДПС изненађен

Шеф одборничког клуба ДПС Данијел Живковић казао је синоћ да је одлука о расписивању избора изненадила његову партију, очекивали су да се око тога организују консултације између парламентарних странака, као и око попуне Уставног суда, али да консултација није било.
Живковић је, гостујући на једној телевизији, казао да још увијек не зна ко ће бити кандидат ДПС-а на наредним предсједничким изборима, да је то ствар унутарпартијских консултација, али да се претходне двије и по године видјело како је функција предсједника била веома значајна као брана онима који су хтјели сваки час да руше Устав Црне Горе.
Није срамота на изборима добити мање или не добити ништа - срамота је да се понашамо по принципу „послије нас потоп“, поручио је лидер Уједињене Горан Даниловић, коментаришући расписивање избора за предсједника.
„Предсједнички избори 19. марта! Није се ни покушало са договором око парламентарних у истом дану! Драги моји пријатељи; дубоко презирем тактику у којој једни другима правимо смицалице и замке. Политика није и никад неће бити у „ситним цревцима“. Отменост јавне и јасне политике једино је вриједно пажње за зреле људе. Могао бих сада да вам распредам о томе зашто се збива овако и шта је све у игри али не желим да вас потцјењујем“, навео је Даниловић.
Како је истакао, није више уопште сигуран коме све одговара да се не изабере Уставни суд.
Влатко Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
МОЈА ПРИЧА
Руска капа, шлајферица и москвич: Екслузивна исповест „главног Путиновог човека“ из Подгорице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала