- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски јеромонах: До почетка 20. века богојављенско купање сматрано грехом

© Sputnik / Евгений Јепанчинцев / Уђи у базу фотографијаБогојављенско купање у руском граду Чита
Богојављенско купање у руском граду Чита - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Руска црква је до краја 19. – почетка 20. века сматрала богојављенска купања грешним, изјавио је за Спутњик лекар, јеромонах Теодорит.

„Зарањање у ледену воду није црквена тајна, него народна традиција. До краја 19. века црква је то сматрала грехом, паганским наслеђем. Почетком 20. века црквени живот у Русији почео је да замире и појавили су се такви парацрквени обичаји. Генерално, то купање нема много везе са црквом, али људи то сматрају религиозним. Зато ми кажемо: да, наравно, можете се купати, али то није обавезно – обавезно је да учествујете у литургији, да се молите, обавезно је освећење воде“, објашњава јеромонах.

Он је уједно упозорио да уколико постоје здравствене контраиндикације, онда нема потребе да се ризикује. Како каже, приликом зарањања у ледену воду може да дође до спазма крвних судова.
„Можете да понесете са собом кући флашу свете воде, помешате је са другом водом и полијете се – количина не утиче на светост“, рекао је Феодорит.
Богојављење је један је од најстаријих празника хришћанске цркве којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога. Овај велики празник слави се 19. јануара код цркава које се држе Јулијанског календара.
На Богојављенско „Бадње вече“ у свим православним црквама у Русији од давнина се врши велико свечано освештавање воде. После богослужења свештеници исти обред обављају и на оближњим рекама и језерима.
Богојављенско купање - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Богојављенска купања у Русији /фото/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала