- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Спутњик сазнаје: Протурски милитанти регрутују плаћенике и шаљу на фронт у Украјину

© AP Photo / Militant website via APМилитанти "Исламске државе"
Милитанти Исламске државе - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Између 20. и 30. децембра прошле године из северног дела провинције Алепо, која је под контролом протурских формација, у Украјину је послато око 300 плаћеника који се боре на страни Оружаних снага Украјине, саопштили су извори Спутњика.
Према њиховим речима, сада се врбовањем плаћеника за Оружане снаге Украјине баве протурски милитанти, док су регрутни центри терористичке организације „Тахрир ел Шам“ изненада затворени.
Регрутација плаћеника се спроводи у градовима Африн, Џарабулус и Азаз. Главне мете су мушкарци од 17 до 45 година, пожељно са претходним искуством ратовања на територији Сирије.
Како наводи извор Спутњика, плаћеницима са правим борбеним искуством обећана је плата до 2.500 долара месечно. У циљу подстицаја, свима који се пријаве одмах се исплаћује половина прве плате.
Главни разлог због кога милитанти и становници региона постају плаћеници су изузетно повољни економски услови. Наиме, момци на територијама које нису под контролом званичног Дамаска не могу да раде и практично немају средства за живот.
Што се тиће плаћеника из града Азаз, већина су бивши борци из такозване „Националне гарде слободне Сирије“. И њих је на страну Оружаних снага Украјине привукао – новац.

Нусра Фронт престао са регрутовањем

Истовремено, извори Спутњика из провинције Идлиб саопштили су да су милитанти из Џабхат ал-Нусра Фронта у провинцији Идлиб престали да регрутују плаћенике за Оружане снаге Украјине, иако је терористичка група била ангажована на томе неколико месеци прошле године.
Како је прецизирано, регрутни центри су „одједном затворени, без објашњења“.
У децембру прошле године Нусра Фронт послао је из Сирије у Украјину на десетине плаћеника из Чада, док је у новембру захваљујући њима око сто сиријских плаћеника попунило редове Оружаних снага Украјине.
Ситуација у Алепи - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Специјална операција у Украјини
Плаћеници из Идлиба иду да се боре на страни украјинских снага
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала