- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта подразумева „корејски сценарио“ који Кијев покушава да подметне

© AP Photo / Eugene HoshikoЧовек у Токију пролази поред јавног монитора на ком се приказују вести о пробном испаљивању интерконтиненталне балистичке рекате Северне Кореје
Човек у Токију пролази поред јавног монитора на ком се приказују вести о пробном испаљивању интерконтиненталне балистичке рекате Северне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов недавно је изјавио да руско руководство, наводно, може да понуди Украјини „корејски сценарио“ за окончање сукоба. Руски експерт Денис Денисов сматра да овакве изјаве служе кијевским званичницима искључиво за скретање пажње на себе и ништа више од тога.
Он додаје да смо одавно, и од пре почетка руске специјалне војне операције, навикнути на то да представници кијевских власти шокирају јавност потпуно чудним, често невероватним идејама које немају никакве везе са стварношћу.
Кремљ је категорички одбацио тврдње Кијева да је Москва у контакту са европским политичарима нудила могуће примирје између Русије Федерације и Украјине по принципу „корејске верзије“ 38. паралеле.
Портапарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да „то није тачно“ и да о томе нико не говори. То је само још једна патка, подвукао је он.

Шта је заправо „корејски сценарио“

Трогодишњи рат између Северне и Јужне Кореје, с почетка педесетих година прошлог века, формално није завршен, пошто је окончан примирјем, а не мировним споразумом. Демилитаризована зона се простире дуж 38. паралеле, која заправо некадашњу Кореју дели на две државе – Северну и Јужну.
Експерти напомињу да је корејско примирје само зауставило рат, али није решило ниједан други проблем. Корејски народ остаје подељен на две државе које исповедају различите идеолошке и економске принципе, а обе државе су веома милитаризоване. Самим тим, задаци које је Русија поставила пред специјалну војну операцију у Украјини, у случају примирја сличног корејском, не би били решени.
Другим речима, тиме неће бити решени ни задаци демилитаризације и денацификације, ни неутрални статус Украјине, ни одбијање Кијева да распореди тешко наоружање на својој територији, ни низ других питања.
Дакле, две Кореје се и даље званично налазе у ратном стању, иако је рат завршен 1953. године. Слична ситуација је и са Пакистаном и Индијом.
РФ - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
РУСИЈА
Украјина шокира јавност „корејским сценаријoм“ како би скренула пажњу на себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала