- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина шокира јавност „корејским сценаријoм“ како би скренула пажњу на себе

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаРФ
РФ - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
„Корејски сценарио“, који подразумева стварање демаркационе линије и зоне демилитаризације, није применљив у Украјини и не може решити конфликт између Украјине и Русије. До примирја и, тим пре, до мировног споразума тренутно се не може доћи ни зато што две државе немају иста виђења ситуације у тој земљи, нити се слажу око могућих решења конфликта.
Тврдње Кијева да Москва, наводно, може понудити Украјини „корејски сценарио“ за окончање сукоба, који подразумева "поделу земље и правно регистровање Кијева контроле над источноукрајинским територијама" служе кијевским званичницима искључиво за скретање пажње на себе и на оно што се дешава у региону, али ништа више од тога, каже руски експерт Денис Денисов.
Коментаришући наводе секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексија Данилова, који тврди да Москва, наводно, шаље „сигнале да је спремна на уступке, како би установили статус кво који данас постоји” и даје једна од опција коју Москва може да понуди Кијеву 38. паралела, Денисов каже да смо одавно, и од пре почетка руске специјалне војне операције, навикнути на то да представници кијевских власти шокирају јавност потпуно чудним, често невероватним идејама које немају никакве везе са стварношћу.
„Овог пута је идеја повезана са могућим регулисањем ситуације по формату Корејског полуострва, а могло би се понудити десетак сличних формата - кипарског регулисања ситуације или израелско-палестинског. Такве иницијативе и идеје немају везе са реалним предлозима, нити са питањем како окончати сукоб у Украјини. Овде треба напоменути да су сви сукоби јединствени, али се приликом њихових решавања често користе модели и методе који се могу применити у различитим конфликтима. Међутим, када је реч о Украјини не могу се користити све те методе и инструменти. Неке могу. Али говорити да треба узети и преносити целе моделе, посебно моделе које је веома тешко назвати успешним је крајње чудно“, каже Денисов.
Трогодишњи рат између Северне и Јужне Кореје, с почетка педесетих година прошлог века, формално није завршен, пошто је окончан примирјем, а не мировним споразумом. Демилитаризована зона се простире дуж 38. паралеле, која заправо некадашњу Кореју дели на две државе – Северну и Јужну.
Експерти напомињу да је корејско примирје само зауставило рат, али није решило ниједан други проблем. Корејски народ остаје подељен на две државе које исповедају различите идеолошке и економске принципе, а обе државе су веома милитаризоване. Самим тим, задаци које је Русија поставила пред специјалну војну операцију у Украјини, у случају примирја сличног корејском, не би били решени.
Другим речима, тиме неће бити решени ни задаци демилитаризације и денацификације, ни неутрални статус Украјине, ни одбијање Кијева да распореди тешко наоружање на својој територији, ни низ других питања.
Дакле, две Кореје се и даље званично налазе у ратном стању, иако је рат завршен 1953. године. Слична ситуација је и са Пакистаном и Индијом.
© Sputnik / Виталий БелоусовКијевски званичници тврде да Москва, наводно, може понудити Украјини „корејски сценарио“ за окончање сукоба, али је Кремљ такве тврдње одбацио
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Кијевски званичници тврде да Москва, наводно, може понудити Украјини „корејски сценарио“ за окончање сукоба, али је Кремљ такве тврдње одбацио

Приоритет Кремља - безбедност Русије и заштита руског народа

Русија је започела специјалну војну операцију да би решила далеко важније проблеме од чисто војних. Председник Владимир Путин је прецизирао да је циљ ове операције „заштита људи у Донбасу“, заустављање терора и геноцида над становништвом Донбаса, које се није слагало са државним ударом у Украјини.
Против тих људи је кијевски режим, после државног удара на Мајдану у Кијеву, започео казнене војне операције... Стављени су под блокаду и осам година су били подвргнути систематском гранатирању и ваздушним нападима.
Осим тога, „корејски сценарио“ не може бити делотворан, јер нико не може дати гаранције да ће то примирје бити одрживо. Исто важи и за уступке и компромисе, који су могући само тамо где постоји заједничка позиција, а у овом случају две државе имају различита виђења ситуације у Украјини и нуде потпуно другачија решења за излаз из кризе.
Руски експерти оцењују да Русија, иако се залаже за мир, неће правити компромисе по питању своје безбедности, нити ће се играти са животима својих грађана тј. док се циљеви Русије не остваре и њена безбедност не буде поуздано обезбеђена, Москва неће моћи да пристане на примирје.
Став Кремља је и да не може постојати никакав мировни план који не узима у обзир данашње околности које се односе на руску територију, односно улазак у састав Русије четири нова региона – Доњецке и Луганске народне републике, као и Херсонске и Запорошке области, чији су грађани на референдуму убедљивом већином гласали за повратак својој историјској домовини.

Неприхватљиви захтеви Кијева

Што се тиче Кијева, његова позиција ће у великој мери зависити од обима и квалитета западне помоћи, којој се још не назире крај.
Осим тога, преговарачка позиција Кијева за Москву је крајње неприхватљива, јер Украјина тражи да се руска војска потпуно повуче са територије Украјине, укључујући Донбас и Крим.
Председник Украјине Владимир Зеленски је као услов за постизање мира у Украјини навео повлачење Русије на границе из 1991. године, а претходно је изјављивао и да Украјина неће преговарати са Русијом, док је Путин њен председник.
Његов шеф кабинета Андриј Јермак је говорио о томе да би Русија морала да плаћа одштету и да Украјина добије међународне безбедносне гаранције, док је саветник украјинског председника Михаил Подољак изјављивао да ће Украјина „ратовати до последњег Руса на територији Украјине“. Самим тим, јасно је да договор није остварљив у овој фази.
На питање да ли постоји неки други сценарио који би евентуално могао да доведе до решавања ситуације у Украјини и мира у тој земљи, Денисов каже:
„То је свакако занимљиво, добро питање, али у садашњим условима када посматрамо са стране Руске Федерације, са стране Украјине и са стране њихових западних партнера видимо две потпуно различите верзије, различите тачке гледишта о завршетку сукоба, о његовом решавању. У садашњој ситуацији нема чак ни назнака, ни основа да се каже да постоје заједнички приступи и заједничко разумевање око тога да би се овај сукоб могао окончати некаквим мировним споразумом. Ипак, традиционално, у сваком сукобу постоји губитничка и победничка страна. Тек у таквом односу снага моћи ћемо реалније да говоримо о томе који ће услови бити утемељени у основу једног мировног договора. До тада, он једноставно није видљив, не постоји“, закључио је Денисов.
Подсетимо, Кремљ је категорички одбацио тврдње Кијева да је Москва у контакту са европским политичарима нудила могуће примирје између Русије Федерације и Украјине по принципу „корејске верзије“ 38. паралеле.
Портапарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да „то није тачно“ и да о томе нико не говори. То је само још једна патка, подвукао је он.
Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
РУСИЈА
Кремљ: За сада не постоји никакав „мировни план“ за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала