Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Војсци потребни специјалци и дронови, али без једне велике промене – нема одбране неутралне Србије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Припадници 72. бригаде за специјалне операције
 Припадници 72. бригаде за специјалне операције  - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума поздравља одлуку војног врха о ангажовању још 5.000 специјалаца и о усредсређивању на беспилотне летелице домаће производње али скреће пажњу да се војно неутрална држава не може одбранити без служења војног рока.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се војска у наредном периоду усредсредити више на беспилотне летелице и дронове домаће производње. Он је додао да ће се радити додатно на снажењу и јачању наших специјалних јединица.
„Ја ћу на Дан државности издати наредбу као врховни командант, а затим ће начелник Генералштаба расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице, до 5.000 људи. Минимална, основна плата биће преко 200.000 динара. Желимо да подстакнемо људе да се пријаве у специјалне јединице“, рекао је Вучић.

Потребни специјалци да очувају национални интерес

Повећање броја специјалаца је пожељно опредељење за извршавање различитих задатака везаних за угрожавање националних интереса Србије на шта се може веома брзо реаговати, каже за Спутњик генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума.
Проблематично је, међутим, што је унапред дат ниво примања специјалаца, а то може искомпромитовати односе унутар саме војске у погледу принадлежности и плата осталих категорија људи који су веома битни за функционисање војске, додаје Ковач.
„Мислим, пре свега, на старешине у другим веома битним јединицама попут ваздухопловства, ПВО, родовских јединица. Војска би требало да нађе неки компромис око принадлежности. Није спорно да би специјалне јединице требало да имају нешто веће плате и додатке, то су имали одувек, некад мање, некад више, али не баш толико да се у огромној мери разликују у односу на друге делове Војске.“

Ослањање на наше дронове

Што се тиче опремања Војске важно је да се настави са континуитетом, сматра Ковач и додаје да одлука о беспилотним летелицама веома битна.
У том смислу најважније је да ће се опремање Војске дроновима радити кроз програме наше наменске индустрије и да се неће хрлити у куповине на тржишту као што је био случај са исхитрено купљеним „барјактарима 2“ који се нису показали ефикасним током рата за Нагорно-Карабах, истиче Ковач.
„Нису показали своју ефикасност ни у рату у Украјини, оборено је преко 170 апарата, јер су изнађена технолошка решења да се те беспилотне летелице могу веома ефикасно откривати и уништавати, што је и учинила руска војска.“

Нема војно неутралне државе без служења војног рока

Најбитније је, а о томе није било речи на састанку у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру, где су Вучићу представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске за 2022. годину – доношење одлуке о служењу обавезног војног рока, наглашава Ковач.
„То се некако избегава, а тих 5.000 специјалаца не могу одбранити Србију. Али редовно служење војног рока и повећана ратна војска сигурно да могу и не знам ко и зашто вага толико дуго и не доноси се та одлука. Да ли је притисак Запада толико јак и велики. Нема војно неутралне државе која нема служење војног рока. Не може се војна одбрана неутралне државе свести само на професионалну војску“, закључио је Ковач.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СРБИЈА
„Додатан рад на јачању специјалних јединица“: Вучић најавио конкурс на Дан државности /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала