- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бугари оптужили владу Петкова: Спасавала Украјину муницијом, а нас увлачила у рат

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Бугари су на друштвеним мрежама коментарисали истраживање немачког листа „Велт“ о томе како је Бугарска тајно спасила Украјину јер јој је током пролећа испоручивала муницију и на тај начин покрила трећину потреба украјинске војске.
У том периоду је премијер Бугарске био Кирил Петков. Он је синоћ у емисији бугарске телевизије изјавио да се муниција испоручивала преко посредника: Пољске, Румуније, САД и Велике Британије. Према његовим речима, председник Украјине Владимир Зеленски га је недавно позвао и захвалио му се.
Неки корисници друштвених мрежа су подржали акције бившег премијера. Неки су објавили да је то био тренутак када су се осећали поносни што припадају тој нацији и подржали су Кирила Петкова.
Међутим, неки су га критиковали јер сматрају да тако може тајним путем да увуче Бугарску у рат. Поједини су навели да Петков слуша шта му говоре из Сједињених Америчких Држава и то реализује, без обзира на протест који је у Бугарској био против испоручивања наоружања Украјини који су организовани крајем марта прошле године. На том протесту је и он уверавао да неће слати војну помоћ Украјини, а урадио је сасвим супротно и обмануо свој народ, наводи читалац.
Према истраживању издања „Велт“, које је данас објављено, на почетку борбених дејстава, око трећина муниције, неопходне Украјини, стизала је из Бугарске. Издање наводи да је Бугарска такође извозила дизел гориво у Украјину и тако обзбедила до 40 одсто процената горива за тенкове и возила, потребних украјинској војсци у периоду од априла до августа. Ово је нарочито значајно, јер је Бугарска у то време у својој рафинерији „Лукоил нефтохим Бургас“ прерађивала само сирову нафту из Русије.
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Специјална операција у Украјини
Бугарски политичари о медијским наводима о испорукама оружја Украјини: То смо већ знали
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала