- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Истина се у Кијеву не опрашта: Зашто је саветник Зеленског поднео оставку

CC BY-SA 4.0 / Википедија / Алексеј Арестович
Алексеј Арестович - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Саветник шефа канцеларије украјинског председника Алексеј Арестович поднео је оставку из разлога што је Врховна рада на њега почела да врши притисак и прети покретањем кривичног поступка због изјаве да је за рушење осмоспратнице у Дњепропетровску и погибије цивила одговоран рад украјинског система противваздушне одбране.
Арестович је оставку објавио у уторак ујутро на свом Телеграм каналу, истичући да жели да пружи пример цивилизованог понашања, а крајем дана кабинет председника Украјине је његов захтев за оставку прихватио.

Под притиском Врховне раде

Како каже за Спутњик руски политиколог Владимир Корнилов, оваква одлука Арестовича последица је притиска Врховне раде.
„Украјинска власт је одавно желела да уклони Арестовича. Он се више пута нашао у центру скандала због провокативних изјава. Осим тога, улазио је и у отворене сукобе са различитим личностима радикалног усмерења. Међутим, било је јасно да ће пре или касније његове изјаве превршити сваку меру – власт није могла да му опрости истину о згради која је срушена као резултат неспособности украјинских трупа због чега су изгинули цивили“, објашњава наш саговорник.
Слично мишљење дели и руски политиколог Јуриј Светов. Према његовим речима, Врховна рада је натерала Арестовича да поднесе оставку.
„Овај човек је дозволио себи да призна чињеницу да су зграду у Дњепру заправо уништили украјински војници који управљају системом противваздушне одбране. И због тога он одлази са позиције. Украјинска власт има заједничку информативну агенду коју сви морају поштовати. Њихов задатак је да лажу о стварном стању ствари, изјављују о наводним победама украјинске државе током борбених дејстава и неизбежном поразу Русије“, констатује саговорник Спутњика.

Игра своју игру

Међутим, с друге стране, Светов не искључује могућност да је Арестович лукава особа и да је намерно својом изјавом изазвао скандал јер схвата да је украјинска држава на путу да изгуби битку.
„Можда је схватио да је одмазда за Зеленског и његов тим неизбежна. И због тога и донео одлуку да се склони. Није искључено да је добро размислио о самој ситуацији и могућим последицама“, сматра експерт.
Чињеница је, како каже за Спутњик ванредни професор Катедре за политичку теорију на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО) Кирил Коктиш, да је Арестович изузетно интелигентан.
„Он је увек схватао каква је у ствари ситуација на Украјини. И чак се пар његових последњих изјава могу протумачити као проруске. Међутим, он није ни на чијој страни, него игра игру само за себе. Њега највише занима властита судбина, а циљ му је да што дуже остане на политичкој сцени“, објашњава наш саговорник.
На питање чиме ће се даље бавити Арестович, извршни директор медијске групе „Русија севодња“ Кирил Вишински оцењује да ће Арестович остати на јавној сцени.
„Он ће бити на челу неког, рецимо, центра за анализу тренутне ситуације. Овде није битна његова позиција.Важно је да он има публику и да му огроман број људи беспоговорно верује“, каже Вишински.
Подсетимо, Арестович је 14. јануара изјавио да је на осмоспратну стамбену зграду у Дњепропетровску пала ракета коју су украјинске снаге ПВО покушале да оборе. Као резултат тога, срушио се део зграде, при чему је погинуло најмање 20 људи. Повређена су 73 станара, а око 40 лица се води као нестало.
Међутим, после извесног времена Арестович је ипак одлучио да повуче своју изјаву. „Допустио сам себи озбиљну грешку у програму уживо. Небитно је из ког разлога су то чули гледаоци, али убудуц́е ц́у се опрезније односити према информацијама које износим. Искрено се извињавам рањенима и њиховим породицама, грађанима Дњептропетровска које је повредила моја преурањена и погрешна верзија узрока удара“, написао је на Телеграму.
Ту „грешку“ му, међутим, власти нису опростиле.
Саветник шефа канцеларије председника Украјине Алексеј Арестович - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Специјална операција у Украјини
Истина га коштала функције: Главни пропагандиста Кијева дао отказ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала