- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија

Лавров: Политика Запада је рушење традиционалних веза, то видимо и на Балкану

Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров одржао је годишњу конференцију за медије о главним спољнополитичким догађајима претходне године и оценама ситуације у свету.
Шеф руске дипломатије је на почетку обраћања новинарима оценио да је протекла година била веома тешка, посебно због тежњи у међународној политици да се Русија и њена наводна агресија на Украјину претворе у главни медијски догађај и да се оним што се догађа у Украјини оправдају сви глобални економски проблеми.
Лавров је нагласио да се НАТО преко Украјине бори против Русије и њених интереса, упоредивши тежње САД и њихових савезника да коначно реше "руско питање" са тежњама Адолфа Хитлера током Другог светског рата да реши "јеврејско питање".
Руски министар је, такође, указао на то циљеви специјалне војне операције у Украјини нису измишљени, већ да су диктирани озбиљним претњама руској безбедности с територије те суседне државе, од које је Запад намеравао да направи платформу за будући напад на Руску Федерацију.
Лавров је, такође, упозорио на то да је политика Запада усмерена на рушење традиционалних веза и пријатељстава у разним регионима света, а као пример је навео Балкан и бивше републике Совјетског Савеза.
Прошла конференција за новинаре у јануару 2022. године трајала је око три сата. Министар је тада успео да одговори на питања око 30 руских и страних новинара о разним темама: од преговора са Западом о безбедносним гаранцијама и култури отказивања у САД до догађаја у Казахстану почетком прошле године и активности ОДКБ-а.
Ове године ће, први пут од 2019. године, конференција бити одржана без ковид ограничења, па ће сви заинтересовани представници медија моћи лично да поставе питања министру. Конференција за новинаре одржана 2021. година била је у хибридном формату, а 2020. је одржана онлајн због пандемије вируса корона.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
12:00 18.01.2023
САД пљују на кључни принцип Повеље УН
САД из сата у сат пљују на кључни принцип Повеље Уједињених нација о сувереној једнакости држава, упозорио је Лавров.
„Суверена једнакост држава је принцип на којем су основане Уједињене нације. Из дана у дан, из сата у сат САД пљују на тај принцип“, оценио је Лавров.
11:53 18.01.2023
Односи Русије и Кине најбољи у историји
Односи Русије и Кине пролазе кроз најбољи период у историји, иако Запад отворено покушава да у њих унесе раздор, изјавио је Лавров.
„Наш однос с Кинеском Народном Републиком је, дефинитивно, најбољи током целе историје. О томе говоре наши лидери, председници Путин и Си Ђинпинг. То је написано у документима, међу којима је последњи усвојен у фебруару, када је председник Русије посетио Кину“, рекао је Лавров.
Он је подсетио да у Кини односе с Русијом оцењују не као алијансу или савез, него као „нешто што је јаче од савеза у многим значењима – ти односи су прагматични, засновани на поверењу и узајамном поштовању, на равнотежи интереса“.
Према речима шефа руске дипломатије, Запад који види успешну и блиску сарадњу Русије и Кине, не може да остане по страни и покушава да спречи развој односа двеју земаља.
„Податке о томе чак и не треба тражити, они су отворени: то су стратегије које усвајају САД, доктрине у сфери безбедности и декларације НАТО-а и Европске уније. Тамо су Русија и Кина директно наведене као претње“, нагласио је Лавров.
Он је додао да се на Западу Русија сматра „хитном претњом с којом се треба што пре разрачунати“, а Кина – „главним, дугорочним, озбиљним и системским изазовом“.
11:40 18.01.2023
У Донбасу пет пута више разарања и жртава него у другим деловима Украјине
Свакодневно наши дописници из Донбаса показују како пројектили украјинских неонациста разарају цивилне објекте, руше школе, болнице, обданишта. Врло брзо су сви схватили да репортаже потврђују да на страни Украјинаца има много мање штете на цивилној инфраструктури, него на страни житеља Донбаса, истакао је Лавров.
„Ми смо пре више од годину дана тражили од западњака да у својим извештајима напишу не само колико је срушено објеката и колико је људи погинуло, него да се прикаже колико је с које стране разарања и жртава. Тражили смо да се покаже да је пет пута више штете и жртава на страни Доњецке и Луганске Народне Републике него на страни територија које су под контролом кијевског режима“, истакао је руски министар.
Историчари ће, наравно, судити о томе, али не треба заборавити ни међународно право, додао је Лавров.
11:35 18.01.2023
Запад нема јединствени приступ решавању кризе у Украјини
Запад нема јединствен приступ томе како решити ситуацију у Украјини, оценио је Лавров.
„Што се тиче позива да се преговара, сада сви позивају на преговоре, а онда ће Џејк Саливан на некој конференцији за новинаре рећи: 'Сада није време за преговоре, морамо да помогнемо Украјини да побољша позиције на бојном пољу'. Због тога Запад нема јединствен приступ томе како пронаћи мировно решење, то се све говори како би било приказано на телевизији, штампано у новинама, да би се видело како је неко за мировно решење, а Путин то не жели. Ми све то разумемо“, рекао је Лавров.
11:26 18.01.2023
Русија не намерава да трчи за САД
Русија никада није прекидала дијалог са САД, то је чинила Бела кућа, тако да не намеравамо да трчимо за Сједињеним Америчким Државама и да разговарамо с њима о обнављању контаката.
Лавров је подсетио на састанак председника Русије Владимира Путина и председника САД Џозефа Бајдена који је одржан у јуну 2021. године, током којег су лидери двеју држава изјавили да подржавају принцип да у нуклеарном рату не може бити победника.
Током тог састанка продужен је рок важења Споразума о стратешком офанзивном наоружању до 2026. године. То је једини руско-амерички документ који регулише контролу над нуклеарним оружјем.
Према речима руског министра, Американци су након септембра 2021. године прекинули тај стратешки дијалог.
„И када кажу да он треба да буде обновљен... Ми нисмо прекидали дијалог. Ниједан од праваца наших контаката, наше сарадње ми нисмо прекидали. То су прекидале САД. Не намеравамо да трчимо за њима, да говоримо: 'Хајде поново да се дружимо'. Они знају да смо ми озбиљни људи и да ћемо увек озбиљно одговорити на озбиљно обраћање“, нагласио је Лавров.
11:20 18.01.2023
Украјини и њеним покровитељима требају трибине, а не трибунали
Украјини и њеним покровитељима потребне су трибине, а не трибунали, оценио је Лавров. Он је нагласио да, уместо да разматра важан проблем неиспуњавања резолуција Уједињених нација, Генерална скупштина УН разматра „некакве савршено фантазмагоричне идеје о стварању трибунала“ против Руске Федерације.
„Нека. Како кажу код нас, нека се дете нечим занима... Сви ти трибунали потребни су Украјинцима и њиховим покровитељима ништа више него 'трибунали без слова л' – односно трибине с којих могу да комешају ваздух“, рекао је Лавров.
Раније је прва заменица министра иностраних послова Украјине Емине Џапарова изјавила у Уједињеним нацијама да Кијев намерава ове године да поднесе на разматрање Генералној скупштини УН резолуцију о формирању „специјалног трибунала“ против Русије у вези с украјинским сукобом.
11:07 18.01.2023
Главне речи 2022. године: Рат и победа
Шеф руске дипломатије је рекао да су главне речи у 2022. године биле „рат“ и „победа“.
Новинари су Лаврова замолили да изабере три речи које сматра најтрагичнијим и најважнијим у 2022. години, а које треба да чује цеио свет.
„То је заиста лирско питање... Знате, реч 'рат', не плашим се то да кажем. Оно што се догађа је наш одговор који је, како је рекао председник, може бити, требало и мало раније предузети, али управо је то одговор, и он није закаснио, то је важно. То је одговор на хибридни рат који је покренут против нас под паролом коју је у најразличитјијим варијантама Запад унео у свој дневни ред“, навео је Лавров.
Он је додао и да постоји реч која улива наду, а то је „победа“.
„Мислим да свет треба да чује реч 'победа'. Они који желе да чују реч 'преговори', нажалост сами те преговоре не желе и на сваки могући начин манипулишу тим термином како би одуговлачили овај рат против Русије што је могуће више“, нагласио је Лавров.
11:00 18.01.2023
Запад је санкцијама против Русије збацио маске
Запад је најавама нових санкција против Русије збацио маске, више нико не поштује никаква правила, антируске санкције су усмерене на „револуцију против актуелног руководства Руске Федерације“, оценио је Лавров.
Он је скренуо пажњу на то да је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен на форуму у Давосу изјавила да ће санкције САД и земаља Европе економију Русије довести до вишедеценијске рецесије. Према њеним речима, ограничавајуће мере су део низа других мера подршке кијевском режиму, заједно с испорукама оружја и финансијском подршком.
„Дуги низ година, када су у Савету безбедности Уједињених нација размагтране санкције против одређених земаља које су нарушавале међународно право и обавезе, сваки пут су се западњаци, који су иницирали ове или оне санкционе мере, заклињали да није реч о санкцијама које ће кажњавати народе, становништво, него о санкцијама против режима. Где су сада таква уверавања“, рекао је Лавров.
Према његовим речима, санкције против Русије су отворено усмерене на то да народ покрене револуцију против актуелног руског руководства.
10:53 18.01.2023
Састанак Наришкина и Бернса одржан на молбу Бајдена
Састанак шефа Спољно-обавештајне службе Русије Сергеја Наришкина и руководиоца ЦИА Вилијама Бернса прошле године био је одржан на молбу председника САД Џозефа Бајдена, упућену руском председнику Владимиру Путину, рекао је Лавров.
„Бајден је замолио Путина да се Наришкин састане с Бернсом и састанак је одржан. То је било прилично озбиљно и корисно“, оценио је руски министар.
10:50 18.01.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Лавров: Рат ће се једном завршити, а Русија ће одбранити истину
10:25 18.01.2023
Русија се надала да ће Европа одустати од обмањивања
Русија се надала да ће у Европи схватити да је немогуће „све време обмањивати нас“, укључујући питање напредовања НАТО-а ка истоку, истакао је Лавров.

„Ја сам као пример наводио први украјински 'мајдан', 2004. године, када је званична Европа рекла да Украјина треба да изабере: с Европом, или с Русијом. То је било три године пре Минхенског говора (председника Русије Владимира Путина). Ми смо тада очекивали да ће ипак победити разум и да ће Европа схватити да је немогуће стално нас обмањивати, да не може непрестано НАТО да напредује ка истоку, упркос обећањима која су нам давали“, рекао је Лавров.

Русија од западних земаља тражи искрен разговор и не намерава да прави уступке у вези с било каквим питањима, нагласио је Лавров.
„Биће потребан искрен разговор. Мисли да нам у овој етапи нису потребне некакве иницијативе у правцима које је Запад сам затворио, укључујући сарадњу у Савету Европе“, рекао је руски министар.
Он је, такође, указао на то да је шеф Европског савета Шарл Мишел изјавио да ће бити настављена војна помоћ Украјини и подржао испоруке тенкова.
„Наставићемо да подржавамо Украјинце онолико колико то буде неопходно. Повећаћемо и војну подршку преко Европског фонда за мир. Лично подржавам испоруку тенкова Украјини“, рекао је Мишел наступајући на пленарној седници Европског парламента у Страсбуру.
10:13 18.01.2023
Англосаксонци планирали војне базе у Азовском мору за напад на Русију
Англосаксконске војне базе могле су да се појаве у Азовском мору, јер је Запад од Украјине правио платформу за напад на Русију, упозорио је Лавров.
„Од Украјине су стварали платформу за напад на Русију, за напад на наше интересе. Већ је било опланирано да се у Азовском мору изграде војно-морнаричке базе, пре свега англосаксонске“, рекао је Лавров.
09:59 18.01.2023
Макрон би да види одређене руске регионе на конференцији европских држава
Организатори конференције европских држава коју је предложио председник Француске Емануел Макрон нису против тога да се на тај скуп позову засебни региони Русије, који наводно теже томе да сачувају везе с Европом, рекао је Лавров.
„Макрон је као допуну свом пројекту европске политичке заједнице изнео нову идеју да се сазове конференција европских држава. Није наведено у самој презентацији Макрона, али јесте у коментарима који су уследили да би на тај догађај могли бити позвани и одређени региони Русије који теже томе да очувају везе с Европом“, указао је Лавров.
09:56 18.01.2023
Мировне иницијативе Зеленског су неозбиљне
Према речима руског министра, председник Украјине Владимир Зеленски покреће неозбиљне мировне иницијативе за решавање сукоба.
„Сам Зеленски покреће прилично неозбиљне иницијативе, план од десет тачака, у који је ставио све што је могао – прехрамбену безбедност, енергетску безбедност, биолошку, потпуно повлачење руске војске, покајање Руске Федерације, трибунал, осуду“, навео је Лавров.
Шеф руске дипломатије је нагласио да не може бити говора о преговорима са Зеленским на основу његових иницијатива.
„О преговорима са Зеленским не може бити говора макар због тога што је он законодавно забранио вођење преговора с руским руководством. Све те западне приче о томе да су они спремни за преговоре су лаж“, оценио је руски министар.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров: Нема говора о преговорима са Зеленским
09:53 18.01.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Лавров: Запад у Украјини ствара нацистичку државу
09:52 18.01.2023
Србија се противила потчињавању Балкана Западу – резултат је било бомбардовање

Србија се противила да се Балкан потчини Западу и шта се догодило са Србијом? Године 1998. године, Џозеф Бајден, који је у то време био сенатор, тражио је да под хитно почне бомбардовање СР Југославије, да се сруше сви мостови преко Дрине. И само годину дана касније то се и догодило, подсетио је Лавров.

09:48 18.01.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Лавров: Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ коначно решење руског питања
09:42 18.01.2023
Формирање вишеполарног света трајаће годинама
Процес формирања вишеполарног света биће дуготрајан и то ће бити одређена историјска епоха, истакао је Лавров.
„Процес формирања вишеполарног светског пореткаа биће дуготрајан, то ће бити одређена историјска епоха, а ми смо на врхунцу тог процеса“, навео је Лавров.
09:39 18.01.2023
Разговарати са Западом само о Украјини је бесмислено
Каква је перспектива преговора Русије и Запада о украјинском питању? Бићемо спремни да одговоримо на све озбиљне предлоге, истакао је Лавров, уз оцену да је бесмислено преговарати са Западом само о Украјини.

"Чујемо заклињања из западних престоница да неће бити речи о Украјини без Украјине, али све су то глупости јер је Запад забранио Зеленском у марту прошле године да преговара с Русијом. Сви они говоре да није време за преговоре, да треба додатно пумпати Украјину оружјем", указао је руски министар и додао да Запад доноси одлуке о Украјини без њеног учешћа.

Према његовој оцени, Запад користи Украјину да сруши систем безбедности који је годинама постојао у евроатлантском простору, а који је био заснован на принципу недељивости безбедности.
09:34 18.01.2023
Циљеви специјалне војне операције нису измишљени
На питање да ли би дејства у оквиру специјалне војне операције могла бити завршена ове године, Лавров је одговорио: „Циљеви специјалне војне операције нису измишљени, из Украјине не сме да проистиче опасност за Русију“.
Лавров је истакао да се лепе речи кијевског режима о једнакости међу људима изговарају за потребе Запада, али да Русија не може да одустане од циљева специјалне војне операције.
„У септембру 2021. године Зеленски је рекао да на истоку земље живе 'особе', а не људи и да, ако се неко од грађана Украјине осећа као Рус, 'зарад среће своје деце треба да се пакује за Русију'. То је рекао исти човек који је сада изјавио да сања о томе да сви буду једнаки и да свако може да живи онако како жели. Разуме се да су те лепе речи за потребе Запада, али све је то јака карактеристика данашњег режима и јасно је да ми не можемо да одустанемо од основних циљева специјалне војне операције“, рекао је Лавров.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала