- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медведев изнео услове за нове преговоре са Украјином

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
За нове преговоре Москве и Кијева неопходна је сагласност страна у вези два правна аспекта - ради се о признавању резултата самоопредељења народа бивших украјинских територија и изради нових међународних прописа, написао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на свом Телеграм каналу.
„Присутно је подсећање на принципе међународног права као основе за преговоре. Универзални принципи јавног права народа, несумњиво су важни, али проблем је увек био у њиховом тумачењу“, прокоментарисао је ситуацију Медведев.
Он је истакао да Русија и непријатељске земље најмање два од седам принципа, који су садржани у Повељи Уједињених нација, схватају на различите начине: принцип самоопредељења нација (у смислу бивших украјинских територија) и принцип савесног испуњавања међународних обавеза (у смислу Минских споразума).
Према његовим речима, зато је за нове преговоре неопходно не само једнозначно разумевање принципа међународног права, колико сагласност у вези два правна аспекта.

„Као прво, признање (или бар прећутно прихватање) резултата самоопредељења народа некадашњих територија Украјине, које су данас оличене у унутрашњем праву Русије, у њеном Уставу. Као друго, израда посебних међународних норми, у складу са насталом ситуацијом и будућим међународним односима. Као што је то било, рецимо, приликом припреме Повеље УН 1945. године. Заправо, то је стварање нових међународних прописа, који су допуна система норми jus cogens“, написао је Медведев.

Према писању медија, портпарол украјинског председника Владимира Зеленског раније је изјавио да Украјина не одустаје од преговора, већ говори да ти преговори морају бити утемељени на одређеним принципима, укључујући новчане накнаде. Кремљ је на ово одговорио да ако је судити по украјинском законодавству, Украјина искључује себи могућност за преговоре.
Председавајући Одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
РУСИЈА
Руски политичар: Украјина у потпуности под спољном контролом – преговори с Кијевом не вреде пет пара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала