- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин са ветеранима: Пробијање блокаде Лењинграда догађај за читаву земљу

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПутин полаже свеће на споменик ослободиоцима Лењинграда
Путин полаже свеће на споменик ослободиоцима Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се са ветеранима Другог светског рата поводом 80. годишњице пробијања блокаде Лењинграда.
Путин је поручио да историјско сећање мора да се очува управо због тога да се никада више не би поновиле трагедије које је преживео руски народ током Другог светског рата.

"Постоји и практични смисао тога - да можемо на време да реагујемо на претње према нашој земљи", поручио је руски председник.

Путин је апеловао да се и будућим поколењима преноси знање о Другом светском рату, а посебно о подвизима бранилаца Лењинграда под опсадом како би то заувек остало у сећању народа.
Указао је да данашњи датум има велики значај за све грађане Русије.
„Не само за грађане Лењинграда, не само за град. То је догађај не само за хероје браниоце и грађане Лењинграда већ за читаву државу. Велики, историјски догађај“, рекао је он.
У опсади Лењинграда учествовали су и вршили злочине представници многих европских земаља, рекао је Путин подсећајући на мултинационалност окупаторских снага које су се бориле против Русије, како 1812. тако и 1941-1945. године.
„Због одређене толеранције и да не бисмо кварили односе са многим земљама, никада раније о томе нисмо говорили. Али то није било само у Лењинграду, на Лењинградском фронту – било је свуда“, рекао је руски лидер.

Питање геноцида

Питање признавања геноцида над цивилним становништвом Совјетског Савеза је веома важно јер током Нирнбершког процеса није било могуће предочити и размотрити све доказе о томе, истакао је Путин.
Захвалио је ветеранима из времена блокаде Лењинграда што су издржали тако велика искушења и нису се предали, већ су се међусобно подржавали, подржавали град и земљу.
Блокада Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Лењинград збрисати са лица земље, Москву - уништити: Како су пропали Хитлерови планови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала